22.8 C
Skopje
среда, мај 18, 2022
Место за реклама
Фреш Фарм
дома Култура

Култура

Културното живеење во Илинден до ослободувањето на Македонија во 1944 година било на ниско рамниште и со ограничени активности. Културно забавниот живот воглавно бил застапен за време на верските празници , традиционално се одржувале во дворот на селската црква или на сред село. Забавите со народни инструменти ги спроведувале поединци мештани кои знаеле да свират на народните инструменти.Месното население, тогаш, ја користело приликата заеднички, со гостите од другите села, да ги прикаже вештините во играењето на традиционалните македонски ора и пеењето на старите изворни македонски песни. Но, имало и поединци, како што биле надалеку познатите лица кои имале посебна наклоност и дарба да изведуваат разни скечеви, да кажуваат вицеви, саркастично да се потсмеваат на некоја појава или настан, а често пати, да се нашалат на своја, но, и на туѓа сметка. Тие, за да бидат поверодостојни, често пати носеле и соодветни маски, со кои уште повеќе го привлекувале вниманието и предизвикувале општа смеа и опуштеност меѓу гостите и месното население.

Младинци од Илинден во 70-те

0
Фотографија од група младинци, дел од нив препознаени ,другите непознати ,време кога масовно се посетуваа натпреварите на ФК Илинден , на свадбите кои се одржуваа во то период во домашни услови .Во такви...

Младинци од Илинден во 70-те

0
На фотографијата младинци од Илинден фотографирани во 70-те години од минатиот век, а на истата:Страшо Стојановски,Киро Соколовски,Боне Трајковски , Стево Донаковски и крајниот непознат.

Стара свадбарска носија од скопско

0
Се до индустријализацијата на земјата,особено на текстилната индустрија околу 50-те години, сите видови на носии: за деца,за млади ,свадбарски ,за стари машки и женски носии се изработувале рачно како: предење,ткаење,везење ,плетење,китење со разни...

Младинци од Кадино-1979г.

0
Младинци од Кадино 1979г. На фотографијата горе од длево кон десно:Љубица Јакимовска,Загорка Јакимовска,Атанас Филиповски,Танче,Димко Тодоровски,Весна Јакимовска. Доле:СветланаТодоровски-Величковска,Јованче Јакимовски,Раде Димитриевски,непозната,Славица Станковска и Стојче Станковски. Препознаени-Ознаени од Svetlana Velickovska

Младинци од Мршевци во 70-те години

0
Младинци ,од Мршевци фотографија од 1979/80 г., а на истата  Горе од лево: Стојанче Ј, Сузана?,Светлана Т,Слаѓана С,??,Драгица Т,Славица С. Долу од лево:Душко В,Љупчо Г, Јадранка Т, Власта Ѓ и Ружица Ѓ -Oзначени од Жика Стојчевски

Горан Стаменков –Уметник

0
 Горан Стаменков е наставник по ликовно воспитание во ООУ „Ристо Крле“ во Кадино , ООУ „Браќа Миладиновци“ во Миладиновци и СОСУ(средното општинско  стручно училиште) „Илинден“,сите во општина Илинден. Учениците од погоре наведените училишта имаат голема...

Девојки од Булачани-1947

0
На фотографијата три девојки од Булачани фотографирани во 1947 година во типична нaродна носија од скопска Блатија Црно белата фотографијата обоена од https://www.facebook.com/mkincolor/

Млади од Илинден во 80-те

0
На фотографијата Санде Јовановски,Зорка Бошковска екс Ристовска,Чедо Ристовски и Киро Бошковски

Веселба во ПИЛИЧКОВЦИ, во 70-те год.

0
Фотографија од некоја веселба во Пиличковци на која има личности најмногу од тој род , но на истата има лица и од други родови родбински поврзани како кумови,старосватови,сватови и други.

Косто,Сашко и Драги

0
На фотографијата три наши сограѓани,родени 30-те години од минатиот век ,денес сите починати,од лево кон десно Косто Панушковски,Сашко Апостоловски и Драги Јовановски,фотографирани на некоја веселба во 80-те години од минатиот век.
- Advertisement -
Фреш Фарм

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ