16 Април 1945 г. кобен ден за многу семејства од Македонија

0
55

16 април 1945 г.на 15 –от македонски партизански  корпус доби налог да го пробие сремскиот фронт,во завршните операции биле ангажирани 25.000 македонски партизани, а при тоа кај Врпоље загинале  210 партизани-борци од Македонија ,меѓу загинатите 9 –на  биле од нашата средина и тоа: Велковски Димитриев Ангел  од Илинден,Давчев Томов Коле од Кадино,Велковски Тодев Боре од Миладиновци,Трајковски Петров Благоја од Миладиновци,Цветковски Тодор  Васил од Миладиновци,Трајковски Петров Стево од Миладиновци,Трајковски Мицков Тодор од Миладиновци,Спасовски Блажов Ѓуро  од Миладиновци и Нацев Петков Велче од Мралино.

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука