8.8 C
Skopje
петок, декември 2, 2022
Место за реклама
САТРА
дома Историјат Образование низ времето

Образование низ времето

Просветните активности во селата на денешната Општина, биле на ниско ниво и без соодветни просторни услови.
Училишето во Бунарџик било единственото училиште во тогашната општина Бунарџик ,кое било фирмирано уште во 1914 година .
-Првото основно четиригодишно училиште во с. Кадино било отворено во 1928 година. Пред тоа, учениците настава посетувале во с. Бунарџик.
-Во новонаселеното село Мршевци, основно четиригодишно училиште било отворено во 1923 година. Во почетокот, училиштето се наоѓало во куќата на Ѓура Радошевиќ, а од 1926 до 1932 година, во куќата на Радивое Миљковиќ, колонист од Крушевац.
-Во с. Миладиновци (тогашно Александрово), првото училиште се отворило во 1937 година. Во почетокот училиштето било сместено во приватната куќа на Воја Мишиќ, претседател на општина Бунарџик и во куќата на баба Вела од село Миладиновци
-Во с. Марино за прв пат училиште на српски јазик било отворено во 1939 година. И ова училиште било отворено во приватна куќа, а се учело во една набрзина адаптирана куќна про-сторија. Тука учеле само децата кои настава посетувале во прво и во второ одделение, а трето и четврто одделение учеле во с.Бунарџик. Во ова училиште настава во прво и второ одделение посетувале и децата од с. Белим-бегово.

ООУ Гоце Делчев-н. Илинден

0
Фотографија од 8-А,1974/75 ,на која се само девојчињата од класот заедно со класниот раководител Љубе Бојковски и директорот Александар Младеновски

Марија и Михаил Мелникови,први учители

0
14 септември 1945г. Во  Населба Илинден(тогашно Белимбегово) за прв пат е отворено основно училиште на македонски јазик.Први учители се брачниот пар Михаил и Марија Мелникови.Михаил е руски емигрант кој се доселил во Македонија  ,а...

Ученици од ООУ Гоце Делчев на летување

0
За време на летниот распуст се практикуваше да се организираат летувања на разни туристички дестинации ,пред се во Македонија .Фотографија од ученици 6-то „в“ од ООУ Гоце Делчев на летување во Дојран...

ООУ Гоце Делчев-н. Илинден

0
Класната Македонка презимето Тевчева, со својот клас осмооделенци

ООУ Гоце Делчев-населба Илинден

0
Оваа фотографија ја оставам на препознавање од самите лица на фотографјата , а пожелно е некој да искоментира кои ученици и наставник се на сликата

ОО Училиште Ристо Крле , Кадино

0
Фотографија од ООУ Ристо Крле со првачиња, учителот Панче во 1981 година.

OOУ Гоце Делчев-н. Илинден

0
На фотографијата генерација родени 1967 г.која во 1982 г. станаа полуматуранти, во 2017 г. прославија 35 г. од полуматурата.

Средба после 29 години

0
Фотографија од генерација родени 1974 година,поранешни ученици при ООУ Гоце Делчев-н. Илинден,средба оваа година 29 години од завршувањето на 8- мо одделение.

Од прославата 33 години од полупатурата -генерација 1974/75

0
Повод за дружба 33 години од полуматура, на генерација родени 1974/75-та, ученци на ООУ Гоце Делчев-населба Илинден. Класен раководител Слободанка Бојковска. Инаку оваа  е 4-та средба на оваа генерција . За жал во меѓувреме петмина од оваа...
Учителката Флора

Учителката Флора со учениците

0
ООУ „Браќа Миладиновци“-Миладиновци.Учителката Флора Божиновска со учениците 98-99

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ