22.8 C
Skopje
среда, мај 18, 2022
Место за реклама
Фреш Фарм
дома Верувања и Обичаи Празници: Обичаи, народни верувања, традиции

Празници: Обичаи, народни верувања, традиции

Населението од оваа средина векови наназад практикувале одредени верувања и обичаи, од кои, повеќето, и денес се застапени. Некои, пак, се целосно заборавени. Обично, сите празнувања и обичаи се поврзани со македонските црковно православни верски празници и обичаи. Така има денови кога не се работеле одредени работи за заштита о волци,змии, разни штетници и друго.

Осветување на водите со фрлање крст во нив

0
Според древната традиција, на овој ден, по празничната света Литургија, се прават црковни литии на реки, базени и извори каде се врши чинот на големо осветување на водата. По тој повод и во нашата средина...

На Полноќ погледнете кон небото и посакајте желба !

0
Според верувањето Богојавление - јавувањето или објава на Бога, се случува во глувото доба на предвечерието на празникот Богојавление, кога ќе дојде моментот кога се отвара небото и се вкрстуваат ветровите кои дуваат во...

Св. в-мч Екатерина

0
Ќерка на царот Конста. По смртта на татко и живееше со својата мајка во Александрија. Мајка и беше потајна христијанка, којашто преку својот духовен отец ја приведе кон Христовата вера и Екатерина. Во едно видение...

Денеска е Св. Јован Златоуст.

0
Свети Јован Златоуст е еден од најголемите цариградски патријарси. Се роди во Антиохија, во 354 година. Во младоста ги изучи грчките философи, а се дообразува во познатата Антиохиска школа. По смртта на родителите, се замонаши...

Приказна поврзана со денешниот празник-Света Петка

0
 Во црквата “Света Петка” Црниче се наоѓа една чудотворна икона. Таа се чува во ол­та­рот на храмот. Фаница Нанчева, во 1941 го­ди­на се вселила во станот на еден свештеник. Открила необична икона на прес­ве­та Богородица,...

Свети Апостол Тома

0
Денеска е според стар стил и се слави Св. апостол Тома. Еден од Дванаесетте големи апостоли. Со неговиот сомнеж во воскресението на Господ Исус Христос беше придобиена нова потврда за тој чудесен и...

Втор ден Велигден-Светол понеделник

0
Денеска е Светол понеделник, втор ден Велигден, ден кога се расчу веста за воскреснувањето на Исус Христос. Со овој ден, започнува Светлата недела.

Месопосна недела-сирна недела

0
Неделата пред Прочка се вика Месопосна или Месна недела. Овој период од седум дена од Месни поклади до Прочка се вика и Сирна недела.Неделата пред Прочка се вика Месопусна или Месна недела, а некои...

-КАКО КАВАДАРЦИ СТАНА ГЛАВЕН ГРАД ВО ТИКВЕШИЈАТА.

0
-КАВАДАРЦИ ГЛАВЕН ГРАД ВО ТИКВЕШИЈАТА. Во едно време Султанот  ипратил  пратеник  да одбере кој град ќе биде главен  град за Тиквешијата  за време на Османлиската Империја. Тогаш итрите  Кавадарчани испаднале многу биле бистри. Отишле во Солун го...

Св. Трифун -Ајватовци,закројување на лозјата

0
И денес во отежнати временски услови, а при тоа и со законските ограничување,поради Ковид пандемијата ,се изведе закројувањето на лозјата во Ајватовци.Традицоналното закројување се изведе во црковниот двор на црквата Св. Тифун,во присуство на...
Место за реклама
Фреш Фарм

Популарно