8.8 C
Skopje
петок, декември 2, 2022
Место за реклама
САТРА
дома Култура Културно-уметнички настани и промоции

Културно-уметнички настани и промоции

Со изградба на повеќе културни Домови се створија услуви за развој и презентации на Уметнички настани,уметнички творби и изложби,културно уметнички програми ,промоции и друго .Ќе се објавуваат настаните поврзани со претходно опишаните области од тие дејности.

Од творештвото на АНА ДЕДОВА

1
Прочитајте го целиот текст Ова табло на светската литература еднаш го објавив, сега пак ќе го објавам, но со поинаков пост. Во мојата листа на пријатели имам од директори, до служители на училиштата во нашата...

БЛАГОСЛОВЕНАТА ЗЕМЈА

0
Еден бисер во рацете  Божји стои  Благодатта негова, Света ја стори Стапките од чекорите,  на Светиот апостол Павле,  на неа трагови оставија  Мала земја,  но со љубов полна е  Многу животи,  на херои згаснаа За мајката нивна, Македонија  А таа, деноноќно  Во својата прегратка, мирен покој им дава  Оваа земја, на...

ВЕЧНАТА АРИЈА-Виолета Јовановска

0
 Твоето срце чука во  душата на Македонија. Роза, на која сите  латици и овенаа, но сепак остана роза. Сега си бел лебед кој плови во Бисерот на  Балканот,  нашиот Охрид. Твоето име, дела, песни... не се само спомени напишани  на хартија  или во срцата наши. Тие се бајка, која секој...

Од творештвото на нашиот млад поет Матеј Спасовски

0
Нека Бог ги успокои немирите наши. Нека го чува безгрижно секое свое чедо од ништо да не се плаши. Нека Бог не упати кон правецот по кој треба да се водиме. Нека ги благослови молитвите против сите...

ЕМА АТАНАСОВСКА МЛАДА ПОЕТЕСА-УСПЕШНА ВО 2020 година.

0
И, покрај многу тешката 2020 година,нашата сограѓанка Ема Атанасовска  постигна големи резултати во нејзиното творештво, се стекна со многу  домашни и меѓународни дипломи и признанија од цел свет. За Ема нема пречки и неа ништо...

УСПЕШЕН НАСТАП НА УЧЕНИЦИТЕ ОД ООУ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

0
На неодамнешниот конкурс „БЗР од мали нозе“на тема песни и раскази да напишат деца за заштита при работа,каде се прогласуваат по три најдобри творби во поезија и проза. Оценувањето  творби ги оценуваат наставници од други...

МАТЕЈ СПАСОВСКИ-Млад Поет

0
Матеј, наш сограѓанин е добитник на наградата " ГРАН ПРИ детска поезија (Македонија) "при Интернационалната Поетска Манифестација " СПЛОТИ СЕ МАКЕДОНИЈО " Проектот " Сплоти се Македонијо" претставува дел од истоимената интернационална поетска манифестација во...

Ема Атанасовска,млада талентирана и успешна наша сограѓанка.

0
Taa покрај нејзината определба за медицината,  успешно  се посветува на нејзиното хоби кон пишаниот збор, како и за прва помош (ЦК)како една од најхуманите и човечки вредности. Ема е  ученичка во средното стручно училиште СУГС...

МАРЈАН РИСТОВСКИ ,самоук уметник-вајар

0
МАРЈАН РИСТОВСКИ,живее во Марино-Илинден . На 6 декември 2019 година во Домот на Култура Илинден –населба Илинден се одржа традиционалната уметничка изложба на уметници кои живеат или потекнуваат од Илинден. Меѓу десетината редовни учесници на овие изложби редовен учесник...

Изложба на Снежана Колевска

0
Изложба на Снежана Колевска, во Домот на култура „Илинден“ На 26.07.2019 година (петок) со почеток во 12:00 часот, во Домот на култура „Илинден“ ќе биде отворена изложба на слики на Снежана Колевска. Изложбата на која ќе бидат претставени...

Популарно