8.8 C
Skopje
петок, декември 2, 2022
Место за реклама
САТРА
дома Верувања и Обичаи

Верувања и Обичаи

Со оглед на тоа немало никакви средства за заштита на родот по полето ,народот спроведувал разни ритуали и обичаи со единствена цел да го собере плодот од нивите.Одредувал одредени денови во кои никој не смеел да работи во поле за заштита од разни елементарни непогоди –невреме од град, суши, оган и друго.

КОЈ СЕ КАЛАШИТЕ

0
Стар народ кој самиот се смета дека е  со Македонска крв, и дека се потомци на Александар МАКЕДОНСКИ. Кај нив е препознатлива МАКЕДОНСКАТА УБАВИНА, тие се со плави очи и со светол тен на кожата. Жените...

Свадба на Славе и Милева Кимовски

0
Фотографија од свадбата на Славе Кимовски ,кој припаѓа на родот Пурчеви и Милева од Миладиновци во 1969 година. На орото, ороводец свекорот Наце ,невестата Милева ,саксафонистот Аце Бошковски-Бејтовски и со дигнатите раце секогаш веселиот...

Свадба на Стојанка и Ѓоко

0
Фотографија од свадбата на Стојанка и Ѓоко од се септември 1979 година. Покрај младите на фотографијата се и најблиските на Стојанка  дедо и Богдан,татко и Благоја,мајкаи Перса,сестрите Живка и Лепка,братот Трајче –сите од родот ЉОШЕВИ-ИЛИНДЕН,...

Свадба на Цане и Марина

0
Фотографија од свадбата на Цане Димовски - Марино и Марина Николовска -Илинден во 1979 година.

Свадба на Томе и Лена-Марино

0
Свадба на Томе и Лена-Марино Фотографија од свадбата на Томе и Лена од Марино во 60 –те години од минатиот век. Покрај младоженците на фотографијата се и, Горе:Ацо, Радојка,Душко, Добринка,Јован и Велика Доле: Иле ,Буба,Кица  други.

Свадба во Марино во 70-те

0
Фотогрфијата е направена на една свадба во фамилијата на Саво Вељковиќ, а на истата се и неговиот брат Кице(долгогодишен фудбалер на ФК Илинден) со нивните сопруги и други членови од тој род. Како и на...

Свадба на Симон и Тодорка-Кадино

0
Фотографијата  направена е на свадбата на Симон и Тодорка  во 1966 година, а на истата се и деверот,родителите на Симон и дедото Тонче.

Бети Једиковска до сите Арачинци

0
Beti Jedikovska Во предвечерието на големиот православен празник Свети маченик Талалеј, патрон на селото Арачиново и на сите Арачинци каде и да наоѓаат сега надвор од своите родни огништа. За многу години во здравје и...

Свадба на Саше и Марина-Илинден

0
Свадбата на Саше Цветковски кој припаѓа на родот „Аџиевци“ и Марина се одржа на денешен ден 25 Мај 1996 година, покрај младоженците на фотографијата се и нивните најблиски,кумовите и други роднини и пријатели.

Денеска е Св. Атанасиј -летен

0
Нашиот народ два пати го празнува споменот на Св. Атанасиј Велики. На 31 јануари се празнува празникот Св. Атанасиј или Танасовден зимски, а на 15 мај Св Атанасиј Велики или Танасовден летен.Св. Атанасиј наречен...

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ