8.8 C
Skopje
петок, декември 2, 2022
Место за реклама
САТРА
дома Култура Фолклор и Музика

Фолклор и Музика

Со изградба на повеќе културни Домови се створија услуви за развој и презентации на Уметнички настани,уметнички творби и изложби,културно уметнички програми ,промоции и друго .Ќе се објавуваат настаните поврзани со претходно опишаните области од тие дејности.

Стојанче,Сунчица и две девојки од Томина -1982

0
Фотографија на која се Стојанче Николовски-Коџак и Сунчица Пешевска членови на КУД Илинден на гостувањето на друштвото во Томина-Сански Мост во 1982 година, со две девојки од Томина. Настапите на друштвото предизвикуваа овации...

Тамара Ангеловска, постигна голем успех

0
Тамара Ангеловска , наша сограѓанка, дипломирана оперска певица и дипломиран актер, моментално е на мастер студии во Бугарија. Досега Тамара има освоено низа светски награди, а последната награда, „Специјална награда за најубав глас“ ја освои...

Боби Павловски -естраден уметник

0
Изминатиов период  во  Охрид вриеше од луѓе и забави.Туристичките работници и локалните политичари за вакви состојби ја ангажираат естрадата пред се од странство  Така беше и викендов кога нашиот пејач Боби Павловски требаше да ја...

Фолклорно друштво„Везилка“

0
ВО 2000 ГОДИНА СПОНТАНО НА ИНИЦИЈАТИВА НА МЛАДИ УЧЕНИЦИ ЗАПОЧНА ДА ДЕЈСТВУВА ФОЛКЛОРНОТО ДРУШТВО "ВЕЗИЛКА“. СО ВЕЗИЛКА РАКОВОДЕШЕ  ПОРАНЕШНИОТ ФОЛКЛОРИСТ И СЕ ДО ДЕНЕС НЕ ОДВОЕН ОД ФОЛКЛОРОТ, СТОЈАНЧЕ НИКОЛОВСКИ-КОЏАК. ЗА КУСО ВРЕМЕ ВО ДРУШТВОТО БРОЕШЕ...

Ученици фолклористи

0
ООУ Гоце Делчев беше појдовната станица на многу фолклористи на КУД Илинден и други културно -уметнички друштва . На фотографијата ученици во изведба на оро од нашето минато, а фотографијата е од 8- те години...

Поранешни членови на КУД Илинден

0
Фолклорот покрај искажување на играорните способности прикажување на уметноста пред публиката ,овозможува дружење на младите во слободните активности. Така и оваа фотографија е од многуте меѓусебни дружења на младите фолклористи , а исто така од...

КУД „ИЛИНДЕН“Играорци Стојанче и Слободан

0
Фотографија од 80-те кога КУД „Илинден“ беше едно од подобрите културно-уметнички друштва во Скопје, кога ниедна манифестација организирана од градски или од републички карактер не поминуваше без КУД „Илинден“. На фотографијата Стојанче Николовски -Коџак (активен...

Членови на КУД Илинден,пред настап

0
На фотографијата членовите на КУД Илинден Славица денес Павловска,Стојанче -Коџак Николовски,Гордана Јакимовска,(Слободан Павловски)и Светлана Крстевска ,во 80 -те.

Членови на КУД Илинден

0
Членови на КУД Илинден во 80 -те години од минатиот век . На фотографијата :Од лево кон десно Оливера Ѓорѓиевска ,Злате Лелов,Јасмина Тодоровска,Стојанче Николовски-Коџак,Билјана Јовановска -денес Велковска,и Ѓорѓи Црничин.

Учителката Анче со ученици фолклористи

0
Фотографија од ООУ Гоце Делчев -населба Илинден ,на која се ученици- млади фолклористи од настапот за училишниот патронат во 80-те години. Учителката Анче двигател на сите културни настани во училиштето и населбата за цел...

Популарно