8.8 C
Skopje
петок, декември 2, 2022
Место за реклама
САТРА
дома Историјат Верски објекти

Верски објекти

Од културно-историското наследство на територијата на Општина Илинден постојат 11 цркви одкои Св. „Елена и Костадин“ (н.м. Илинден), “Св.Покров на пресвета Богородица“ (н.м. Мралино), “Св.Пророк Илија“ (н.м. Кадино), „Св. Троица (Марино), “Св. Спас“ (Мршевци), “Св. Спас“ (Бунарџик), “Св. Петка“ (во комплексот на хотел Белви),„Св. Богородица“ (Бујковци), “Св. Илија“ (Милади-новци), “Св. Троица“ (Бучинци) и во Ајватовци“Св. Трифун““Св. Петар и Павле“, кој сеуште е во градба
Во нашава средина се наоѓаа и манастирскиот комплекс Дељадровци, изграден во 1921 година во чиј состав се наоѓаат следните цркви: “Св. Ѓорѓи“ – манастирска црква, “Св. Петка“и “Св. Недела“, “Св. Архангел, “Михаил и Гаврил“,“Св. Злата Мегленска“ и “Св. Мала Богородица“. За сите нив ќе се направи објава со слика и текст со основни податоци. Дел од црквите се стари неколку века ,а дел се од поново време 10 до 20 години како се изградени.Инаку, црквите во Бучинци,Мршевци,Дељадровци,Бујковци и Миладиновци припаѓат на Кумановско-Осоговската Епархија,додека црквите во Илинден,Марино,Ајватовци ,Бунарџик,Кадино и Мралино припаѓат на Скопската Епархија.

Црковен храм Св.Пророк Илија-Кадино

0
Денес, Ви ги преставуваме активностите на Црковниот одбор при Црковниот храм Св.Пророк Илија од Кадино-Илинден. Во пресрет на 2-ри Август-Св,Илија , денот кога се одбележува денот на патронот на Кадино, Црковниот одбор посвети големо внимание ...

-Црква „Св. Троица“ – Бардовци

0
Денс по повод празникот Св.Троица ќе ви преставиме еден од неколкуте скопски верски објекти посветен на празникот,а тоа е Света Троица — македонски православен храм во селото Бардовци.  Црквата се наоѓа  на малиот рид -...

Легенда за тремот на МАРКОВ МАНАСТИР

0
Во 30-тите години на 19 век, на западната страна од црквата во Марковиот манастир, е дограден отворен трем со парична помош на Турчинот Хамзи-паша, кој бил скопски заповедник. Легендата вели дека тој бил голем пријател со скопскиот...

Црквата Свети Никола во Маврово

0
Била изградена во 1850 година и била во одлична состојба цели 103 години. Тогаш се решило дека на местото му е потребно вештачко езеро. Езерото било потребно за наводнување на електрична централа. Во времето кога се создавало...

Црква Пресвета Богородица- Скопје

0
По повод денешниот празник Воведение на Пресвета Богородица ,неколку интересни сознанија за Црковниот Храм Пресвета Богородица -Скопје Пресвета Богородица Скопје до изградбата на Соборната црква Св. Климент Охридски,била најголема и најимпозантна црква во...

Црква,Св. Кузман и Дамјан

0
Истата се наоѓа во скопското село Говрлево.  Во неа се наоѓа извор со лековита вода. Лугето ја нарекуваат „вода за подмладување“, оти како што се раскажува, благодарение на водите, овде лугето најчесто умираат од старост. Една легенда вели...

Денес осветување на црквата „Свети Трифун“ -Ајватовци

0
ДЕНЕС 20 ОКТОМВРИ-2019 СО ПОЧЕТОК ОД 8 ЧАСОТ, ОСВЕТУВАЊЕ НА ЦРКВАТА „СВЕТИ ТРИФУН“ ВО АЈВАТОЦИ. Во Ајватовци постојат два црковни храма „Св. Трифун“ и „Свети Петар и Павле“ Свети Трифун како главна селска црква, се наоѓа помеѓу двата рида во...

Од активностите на црковниот одбор во Миладиновци

0
Активен црковен одбор во црквата „Св. Илија “во Миладиновци Акцијата за внатрешно уредување црковниот храм„Свети Илија“-Миладиновци,продолжува.. Повикот за уредувањето на храмот посветен на ,,Свети Илија” во Миладиновци, добро е прифатен од верниците од Миадиновци и пошироко....

Црквата Света Недела во Катланово

0
По повод денешниот празник, Света Недела Света Недела е македонска православна црква во близина на селото Катланово.Поточно, црквата се наоѓа на самиот лев брег на реката Пчиња спроти Катлановска Бања. До неа може да се дојде преку пешачкиот мост на реката Пчиња од Катлановска Бања или...

Црква Свети Илија во Кадино-Илинден

0
На фотографијата е првата изградена црква во Кадино,точно не се знае до кога постоела ,затоашто денес во Кадино-Илинден има нов црковен храм посветен на Пророк Св. Илија. Фотографија:Трипун Караташев. Црквата Св,Ѓорѓија и Св .Илија изградена е...

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ