20.8 C
Skopje
среда, мај 18, 2022
Место за реклама
Фреш Фарм
дома РАЗНО Актуелни настани и случки од минатото

Актуелни настани и случки од минатото

Во оваа категорија ќе се објавуваат разни актуелни теми и настани што се случуваат кај нас и пошироко.

Мајкино скршено крило

0
Споменикот Мајкино скршено крило на 15 ноември 2006 е лоциран пред Домот на културата Кочо Рацин и истиот е посветен на 54 загинати старешини и војници во распадот на Југославија во текот на 1991...

Јовица Ѓорѓиевски по трет пат учесник на Илинденскиот Марш

0
Јовица Ѓоргиевски,наш сограѓанин  и оваа година во екипата на Горно Лисиче по трет пат учествува на Илинденскиот Марш  до славниот Мечкин Камен-Крушево.  Инаку  на 28 јули 1978г. за прв пат е организиран „Илинденски Коњички  Марш“од...

ЃУРЃЕЈЦА-Кичево

0
Сведоштва : СО ЗНАМИЊА, ГАЈДИ И ПЕСНИ ВО СМРТ Секогаш кога ќе се спомне Ѓурѓејца, Кичевчани, но не и само тие, туку и цела Македонија, а и пошироко, треба да застанат простум за да им ја одадат...

Како настанала песната за Хусо Темјанички-Царот Неготински

0
Всушност тоа бил Усо бегот од Тимјаник Хусеин-пеливан (Хусеин-капетан) од село Тимјаник бил најпознатиот разбојник во Тиквешијата и поради своите злосторства бил затворен во Солун. Но, во 1899 год. бил помилуван и се вратил во...

Како Атанас од Дабниште гo спасил Кемал Атарурк

0
  На фотографијата е куќата на Атанас од село Дабница во која го криел и зачувал таткото на Турција ,Ататурк. Во 1908 година во Дабниште дошол турскиот бег од село Бегниште. Водел со себе...

Комисијата за верски односи апелира

0
Во есенско-зимскиот период се празнуваат куќните слави,а утрешниот празник Петковден е почетокот на истите. КОМИСИЈАТА ЗА ОДНОСИ СО ВЕРСКИТЕ ЗАЕДНИЦИ АПЕЛИРА,  СЛАВИТЕ ДА СЕ ПРОСЛАВУВААТ САМО ВО КРУГОТ НА СЕМЕЈСТВОТО. Ескалирањето на состојбата со коронавирусот, како што...

Патешествија на моштите на Гоце Делчев 1903-1946 година

0
-ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ОД НЕГОВОТО ЗАГИНУВАЊЕ ,ДО ДОНЕСУВАЊЕ НА НЕГОВИТЕ МОШТИ ВО ЦРКВАТА „СВЕТИ СПАС“ ВО СКОПЈЕ. -ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ на 4 мај во 1903 година во загинува Баница -1906 г.-Три години по загинувањето на Гоце, војводите Михаил...

Кога започна Илинденски Коњички Марш од Г.Лисиче до Крушево.

0
Маршот за прв пат е организиран 28 јули 1978,а  го извеле тројца Горно Лисичани: Гоце Стефковски,Борче Стефковски и Борис Змејковски.Кога пристигнале во Крушево никој ни ги пречекал ,ниту пак се знаело кои се од...

Петре, ја урива УНИВРЗАЛНА САЛА

0
  УНИВЕРЗАЛНА САЛA Центарот за организирање приредби Универзална сала-Скопје е резултат на хуманоста на повеќе од 20 држави кои по катастрофалниот земјотрес што ја погоди македонската престолнина Скопје во 1963. Со капацитет од 1.568 седишта, ЈУ ЦОП...

ЗА ЗБЕГОТ ВО БУЧИНЦИ

0
Месното население во с. Бучинци најголем проблем до 1912 година имало со Арнаутите од соседните села. Тие биле толку осилени кон Македонците што дури и „за еден - два збора убивале“. Доколку не била...
Место за реклама
Фреш Фарм

Популарно