22.8 C
Skopje
среда, мај 18, 2022
Место за реклама
Фреш Фарм
дома Верувања и Обичаи Мистерии, легенди и преданија

Мистерии, легенди и преданија

Со оглед на тоа немало никаква здраствена заштита на населението како и средства за заштита на родот по полето ,народот спроведувал разни ритуали и обичаи со единствена цел да го собере плодот од нивите.Одредувал одредени денови во кои никој не смеел да работи во поле за заштита од разни елементарни непогоди –невреме од град, суши, оган и друго.

Бигорската чудотворна икона

0
Едно од чудата е и самиот начин, на кој иконата му се открила на ктиторот. Таа, според преданието на манастирот, едноставно лебдела во воздухот над изворот со вода, на чие место денес се наоѓаат...

Легенда за најмалиот тунел во Европа

0
 По еден непромислен потег се уништи тунелот кој беше туристичка атракција во нашиот крај. Tунелот што се наоѓаше на регионалниот пат Дебар-Маврово, кај селото Скудриње, од  14 мај 2008  не  постои,беше  миниран.Според некои статистички...

Билјанините Извори

0
За бистрата вода на Билјанините извори, македонскиот народ пропеал песни и легенди поврзани за нивното создавање, а најпознати се за убавата Билјана од чии солзи се создале Изворите, и за онаа за Билјана која...

Шафран

0
Оваа  билка која отсекогаш има неодолива и волшебна моќ, билка во која се бањала Клеопатра, за да ги сочува своите чари, а Александар Македонски со неа ги лекувал своите рани. Многумина веруваат дека во...

Легенда како Лагата ја преварила Вистината

0
Спрема легендата пред многу векови се сретнале Вистината и Лагата. Лагата и рекла на Вистината: „Колку е убав денешниов ден!“. Вистината погледнала кон небото и воздивнувајќи и со олеснување заклучила дека денот е навистина многу убав. И...

ЦРКВА ВО КОЈА ЖЕНИ НЕ СМЕЈАТ ДА ВЛЕЗАТ

0
Постои црква во село Локов позната како Св. Преображение. Навидум оваа црква е нормална, но сепак има нешто чудно во неа. Иако навидум оваа црква изгледа нормално, сепак чудното кај неа е што влезот за...

Подземни тунели во Кратово

0
Легендата вели Во XIV век, во времето на тогашниот феудалец Константин Дејанов, ќерка по име Сара, која била многу итра и палава.  Дош­ло вре­ме Тур­ци­те да го за­зе­мат Кра­то­во и ни­ка­ко не мо­же­ле да...

Манастир св. Теодор – Граешница

0
- ПРИКАЗНА ЗА МАНАСТИРОТ Манастирот се наоѓа високо во планината на отприлика 1000м надморска височина. Го изградиле мештаните од  Граешница бидејќи на некоја од жените во селото неколку вечери по ред и се појавувал св. Теодор...

-СКРИЕНИОТ БРНИЧКИ ВОДОПАД

0
Легендата вели Во дамнешни времиња некој човек имал три сина кои своите стада овци и кози ги паселе на денешните локации на селата Маково, Рапеш и Брник. Едниот од нив ги пасел на денешната локација на...

Верувања поврзани за Петелот

0
Во народните верувањаа петелот  е многу почитувано животно, затоа што се верува дека е симбол на среќа и напредок. Се верува дека ноќта, пред да пропеат првите петли, демоните - ѓаволи, вештерки и вампири владејат...
Место за реклама
Фреш Фарм

Популарно