8.8 C
Skopje
петок, декември 2, 2022
Место за реклама
САТРА
дома Историјат

Историјат

Селата од овој регион како и останатите села од поширокото подрачје на Скопје ја делеле истата историска судбина низ времето како и останатиот дел од Македонија .Низ времето имало многу преселби од едно на друго место ,поради разни непогоди војни,болести и друго.Во подоцнежниот период за време на турско како беговски чивчии се преселувале онаму кај што одел бегот.Националната и вреската структура се менувале сходно на тоа кој владее со населението .Реќиси сите населени места ги имаат променето првобитните живеалишта.И денеска можат да се сретнат разни предмети од домаќинствата или други знаци кои укажуваат дека некогаш тука се одвивал живот.Во понатамошниот текс пласираме кус историски осврт за секое населено место.

Фамилијарен род„СЕКУЛОВЦИ“-Илинден

0
Основачот на семејството, Ангеле, во Илинден се доселил во1947 година од с. Сопиште. Таму припаѓале на родот Ристовци.*Ангеле имал пет сина: Благоја, Милан, Орде, Љубе и Анте и две ќерки Даница и Павлина. -Благоја првиот...

ООУ Гоце Делчев-н. Илинден

0
Фотографија од 8-А,1974/75 ,на која се само девојчињата од класот заедно со класниот раководител Љубе Бојковски и директорот Александар Младеновски

Марија и Михаил Мелникови,први учители

0
14 септември 1945г. Во  Населба Илинден(тогашно Белимбегово) за прв пат е отворено основно училиште на македонски јазик.Први учители се брачниот пар Михаил и Марија Мелникови.Михаил е руски емигрант кој се доселил во Македонија  ,а...

Ученици од ООУ Гоце Делчев на летување

0
За време на летниот распуст се практикуваше да се организираат летувања на разни туристички дестинации ,пред се во Македонија .Фотографија од ученици 6-то „в“ од ООУ Гоце Делчев на летување во Дојран...

ООУ Гоце Делчев-н. Илинден

0
Класната Македонка презимето Тевчева, со својот клас осмооделенци

ООУ Гоце Делчев-населба Илинден

0
Оваа фотографија ја оставам на препознавање од самите лица на фотографјата , а пожелно е некој да искоментира кои ученици и наставник се на сликата

ОО Училиште Ристо Крле , Кадино

0
Фотографија од ООУ Ристо Крле со првачиња, учителот Панче во 1981 година.

OOУ Гоце Делчев-н. Илинден

0
На фотографијата генерација родени 1967 г.која во 1982 г. станаа полуматуранти, во 2017 г. прославија 35 г. од полуматурата.

Средба после 29 години

0
Фотографија од генерација родени 1974 година,поранешни ученици при ООУ Гоце Делчев-н. Илинден,средба оваа година 29 години од завршувањето на 8- мо одделение.

Од прославата 33 години од полупатурата -генерација 1974/75

0
Повод за дружба 33 години од полуматура, на генерација родени 1974/75-та, ученци на ООУ Гоце Делчев-населба Илинден. Класен раководител Слободанка Бојковска. Инаку оваа  е 4-та средба на оваа генерција . За жал во меѓувреме петмина од оваа...

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ