22.8 C
Skopje
среда, мај 18, 2022
Место за реклама
Фреш Фарм
дома ЗАБАВА Дали знаете

Дали знаете

Тука ке се објавуваат теми и настани од разни области за кои малку се знае и речиси истите се непознати, а и по малку чудни во посироката јавност.

„Бурнеше “

0
Во  Северна Албанија,постојат жени  кои се обрзале на целибат и целиот и живот ќе го поминат како мажи, во случај семејството да остане без машки наследник. Обичај кој датира од 15 век.

Санкт Петербург

0
-Санкт Петербург, некогашен Петроград,Сталинград, град на 42 острови Санкт Петербург се простира над 42 острови покрај реката Нева. Оваа моќна река досега се закануваше да го поплави градот над 300 пати, но градските ѕидини го...

Mеста кај што се чуват моштите на Св. Климент

0
... Поголемиот дел од моштите на св. Климент се чуваат во Македонија, во Плаошник, во Митрополијата во Битола, во црквата „Рождество на Пресвета каде св. Климент Охридски станал монах. Во 1970-тите, една честичка од...

Фреска на Св. Архангел Михаил

0
.... Фреска на Св. Архангел Михаил во истоимената пештерна црква во село Радожда, Струшко сликана е кон крајот на 13 век. Фреската е со претстава на сцена од циклусот на Архангел Михаил - "Чудото...

ЗОШТО ВЕНЧАЛНИОТ ПРСТЕН СЕ НОСИ НА ЧЕТВРТИОТ ПРСТ

0
Спрема една кинеска легенда : -Палците ги преставуваат родителите, -Показалецот ги преставува браќата и сестрите, -Средниот прст Ве преставува Вас, -Четвртиот прст (кај што се става прстенот)го преставува Вашиот партнер и -Малиот прст ги преставува децата.

Васили Аркипов

0
Ова е човекот кој ја спречи Третата светска војна. На само 2 минути до почетокот на војната, рускиот офицер Васили Аркипов одби да испрати нуклеарна бомба во Америка, 27 октомври 1962. година,кога тогашниот СССР...

Зошто луѓето со векови се наздравуваат со удирање на чашите

0
Оваа честа традиција има приказна која се враќа далеку во минатото и интересни легенди. Една од легендите вели дека во средниот век, луѓето наздравувале со удирање на чаши за да ги истераат демоните. Приказната е...

ВИСТИНСКИ ПРИРОДЕН МЕД

0
Медот претставува 100% природен пчелин производ добиен со собирање на нектар од различни цветови или секрети од листови на дрвјата, на кого ништо не му е додадено или одземено. Денес, заради зголемената побарувачка на...

Едрилица-Илинденка

0
 Во Скопје во 50-те години била формирана фабрика за воздухоплови во која се изработувале едрилици кои биле меѓу најдобрите во светот. Било основано и прво претпријатие за овие воздухоплови под името „20 Мај“ лоцирано...

Франческо (Франк) Лентини

0
Овој човек се родил со три нозе и два пара гениталии. Починал на 77. години. Цел живот работел во циркус. Шармантниот млад човек не останал сам, се оженил со Тереза Мареј со која родиле четири...
Место за реклама
Фреш Фарм

Популарно