8.8 C
Skopje
петок, декември 2, 2022
Место за реклама
САТРА
дома ЗАБАВА Детски игри во минатото

Детски игри во минатото

Најмногубројните детски игри во минатото се играле по дворовите (џамлии, морт, мижитантара, плочка, долга магарица, скокање преку ортома – јаже и други), а додека ја напасувале стоката и по полето, по утрините и ливадите (зајкуре, челик, бишка, ложана, трлај уши, гропчиња и други).

„ЛИЖАВКИ“

0
Во времето кога  немаше електронски апарати и игри ,кога сите деца уште невлезени дома од училишпте ги фрлаа ташните со книги и правец  во пространите дворови или на ливадите,кај што се одвиваа разни игри...

Детски игри некогаш и денес

0
Во сите сфери на живеење се менува се и нешто многу блиско од минатото за час станува нешто надживеано и старо . Така е и со детските игри и тие подлежат на...

Детска игра,Сакате ли војна?

0
Детска игра,Сакате ли војна? Се делите на двата тима се поставени едни спроти други, така што оние од ист тим се еден до друг и се држат за рака. Првиот тим вели: „Сакате ли војна?“ На тоа вториот...

ДЕТСКA ИГРA- Партизани и Германци

0
ДЕТСКA ИГРA- Партизани и Германци Една од убедливо најубавите игри кај нас во бившите простори. Постапката е врзана за тоа кој со кого се дружи, па поделба на две групи, на добри(Партизани) и лоши(Германци), ги...

Детска игра со класинки

0
*Во минатото во ладните зимски денови ова беше една од честите игри на децата,додека постарите покрај топлите огништа рачно ги ронеа класовите од пченка ,децата со класинките импровизираа разни градби со истите.При ова постоеше...

ЛЕТАЊЕ ЗМАЈ-ДЕТСКА ИГРА ОД БЛИСКОТО МИНАТО

0
ЛЕТАЊЕ ЗМАЈ-ДЕТСКА ИГРА ОД БЛИСКОТО МИНАТО Деновиве една глетка од летање на Змај ме врати во детските игри од минатото. Имено нашиот сограѓанин Ljupce Bube Trajcev на син му, му приреди забава летање змај,кој лично го...

– Игра: Народна топка

0
- Игра: Народна топка Краток опис: На две сосема спротивни страни застануваат двајца играчи кои со топка ќе треба еден по еден да ги елиминираат оние кои се во средината помеѓу нив. Правила: Оние кои се во...

„РИНГЕ, РИНГЕ, РАЈА“

0
- „РИНГЕ, РИНГЕ, РАЈА“ - ПЕСНА СО КОЈА ПОРАСНАА МНОГУ ГЕНЕРАЦИИ „Ринге, ринге раја, дош'о чика Паја...“ е песна со која пораснавме сите. Ја сакавме, ја пеевме, им ја пееме и на нашите деца, но...

Свирче од врбова прачка

0
На времето кога многу малку имаше ,или пак не можело да се купи некоја детска играчка ,до израз доаѓаше самоснаоѓањето ,сам да си направиш играчка.Месец мај е најпогодно време за правење врбови свирчиња.Натпревар беше...

Играта ,,Прескакулица”

0
ПРЕСКАКУЛИЦА-ДЕТСКА ИГРА КОГА НЕМАШЕ КОМПЈУТЕРИ ,АМА И ДЕБЕЛИ ДЕЦА Оваа детска игра се изведува на следниот начин: Едно од децата - машко се наведнува максимално и со рацете се потпира на колената. Останатите деца по...

Популарно