8.8 C
Skopje
петок, декември 2, 2022
Место за реклама
САТРА
дома ОПШТИ ПОДАТОЦИ Развој на стопанството и занаетчиството

Развој на стопанството и занаетчиството

До големи промени на економски план, во позитивна смисла во оваа средина дошло по формирањето на Општините Илинден и Петровец во 1996 година. Ако пред нивното формирање во сите населени места постоеле правни субјекти што можеле да се избројат на прсти, денес нивниот број изнесува повеќе стотини. Тоа е и причината што денес, наместо вработување да се бара во Скопје, процесот е обработен, вработување се бара во се поголемиот број на индустриски капацитети во Илинден и Петровец.Особено денес самиот збор Илинден ,асоцира на силен економски развоен регион во Македонија и пошироко.

Прв камион 1958

0
На сликата првиот камион во сопственост на стопанството 1-Мај,со група вработени во 1958г,радост и гордост за селото.

Сезонски работнички во 1-мај

0
Млади девојки од Илинден и од Витина во стопанството 1-МАЈ,копаат патлиџани , на местото од денешното повеќенаменско игралиште до управната зграда која постои и денес,сликата е од 1959/60 г. —

Земјоделско Стопансто 1-мај

0
Земјоделското стопанство 1-ви МАЈ ,формирано во 1954г.,во своето 60-годишно постоење повеќе пати претрпело повеќе организациски трансформации.Постои и денес со име ДСЗ Илинден.

Вршидба за време колективизацијата

0
Слика од времето на Колективизацијата1950-1953г. ,кога сите селани колективно ја вршеле летнината на едно место(на селското гумно) ,а потоа секое семејство добивало соодветен дел жито спрема тоа со колку членови учествувало во работата

Време на колективизација-1950

0
Жители од Илинден сликани во 1950г. во времето на колективизацијата на работна акција,на собирање сено.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ