22.8 C
Skopje
среда, мај 18, 2022
Место за реклама
Фреш Фарм
дома ЗАБАВА Занимливости

Занимливости

Ќе се објавуваат занимливости од нашата средина,Скопје и Македонија.

100-ти роденден за дедо Наце

0
НАЦЕ  ПЕТРУШЕВСКИ –Бучинци Пред некој ден поточно на 12 јануари 2022 г.Наце  го прослави својот 100-ти роденден,роден е на 12 јануари 1922 година Тој е еден од најстарите ,а можеби и најстар жител во нашата средина. Со...

ЉУБОТЕН

0
Љуботен со своите 2.498 метри, облик на пирамида и остри црти, широки пасишта опкружени со густа шума, неповторливо изгрејсонце... Љуботен е еден од највисоките врвови на Шара и претставува моќен призор без разлика дали...

Стари скопски маала-ПАЈКО МААЛО

0
Пајко маало е едно од најстарите маала во Скопје било најголемото и најпознатото маало во Скопје, кое се простирало меѓу реката Вардар од една страна и Покриената чаршија и Карадаг маало од другата страна....

Поучна приказна за родителите

0
-ПОУЧННА ПРИКАЗНА ЗА СИТЕ РОДИТЕЛИ! А ПРИКАЗНАТА Е ПОВРЗАНА АЛЕКСА ШАНТИЌ. Мајката на Алекса Шантиќ била ексклузивна жена и не дозволила синот да се ожени со нејзината најголема љубов, Анка Томиловиќ, затоа што е од...

Мајмун спасува човек

0
CNN ја објави оваа фотографија пред неколку дена и му ја покажа на целиот свет... ... слика која ќе остане во историјата, направена од објективот на фотографот Анил Прабхакар во шумата во Индонезија. На сликата е...

Во одбрана на дрвото

0
Во областа „БИШНОЈУ“на Химелаите, 294 мажи и 69 жени кои припаѓале на едно племе хиндуси во 1730 година со жив штит наредени околу дрвата ги штителе од сечење од кои требало да се изградат...

ЈАВОР ОД 15 ВЕК

0
Во Теово, Велешко, има Јавор од 15ти век. Никој точно не знае кој го насадил јаворот. Но, според кажувањата на мештаните, најверојатно го засадил некој од турските бегови, кој го донел од Грција. Турците...

Поздрав со ракување

0
Една од најраните претстави на ракување се наоѓа на рељеф од деветиот век п.н.е. кој го прикажува асирскиот крал Шалманасер Трети како се поздравува со вавилонскиот владетел, за на тој начин да сигнализира сојузништво. Во древниот Рим...

Боговинско Езеро

0
 Во делот на територијата на Р. Македонија,  Шар Планина има 27  езера, од нив 19 се постојани, а 8 се повремени езера. Боговинското Езеро се наоѓа помеѓу врвовите Бристовец (2675 m) и врвот Мала Смрека (2436...

Црницата во Лесновскиот Манастир

0
Црницата во Лесновски Манастир Во дворот на Лесновскиот манастир се наоѓа црница која е уникатна по неколку нешта. Црницата има стебла на сите четири страни во вид на крст. Таа е една од неколкуте црници...
Место за реклама
Фреш Фарм

Популарно