8.8 C
Skopje
петок, декември 2, 2022
Место за реклама
САТРА
дома Историјат Археологија, Старини,Знаменитости

Археологија, Старини,Знаменитости

Постојат повеќе наоѓалишта на остатоци од живеалишта во минатото околу сите населени места ,а единствено отворено за испитување есе терените во Бучинци.Исто така ќе се обработуваат знаменитости од нашава средина ,Скопје и Македонија.

МАРКОВО КРУВЧЕ НА ВОДНО

0
Месноста Марково Крувче се наоѓа на на околу 2 км.источно од Средно Водно,до негу се стасува по трим патека. На една височинка  до која води  води патека се наоѓал средновековниот град/утврдување/кастел Маркови Кули или Чрнче...

ТВРДИНА ИСАРОТ-ШТИП

0
Исар  — тврдина Исар во Штип, висока 150 м, се наоѓа врз темелите на античкиот Астибо помеѓу реките Брегалница и Отиња. Ѕидовите се широки 1,3 м. Тврдината се состои од два дела, опкружени со...

Саат кулата Прилеп

0
Оваа старина е изградена во центарот на Старата чаршија во 1858 г. и тоа само една година по прочуената „Биг Бен“кула-часовник во Лондон. Изградена е на местото на постара дрвена Саат кула, која што...

Ристиќева палата – паметник на Скопје

0
Во дваесетите години на 20 век, под влијание на западната модерна архитектура, градот Скопје почнал да добива белег на модерен град. Се граделе станбени ојекти, обично индивидуални згради. Поголемите од нив ги викале палати. Во...

Клисура Пешти на река Бабуна

0
Во близина на Градот Велес,  на реката Бабуна, се наоѓа  клисурата Пешти. Оваа  природна реткост се наоѓа на неколку килонетри  од вливот на реката Бабуна во Вардар. . Клисурата е долга е околу 400 метри, а...

Титов Врв(Турчин)-Шар Планина

0
Највисокиот врв на Шар Планина, Титов Врв името го добива на следниов начин:Местото каде што се наоѓа врвот е во внатрешноста на масивот. Околу него се наоѓаат уште 2 врва со пониска висина и...

Куршумли Aн – Скопје

0
Бисерот на османлиското културно наследство во Скопје  Се наоѓа во Старата скопска чаршија, во дворот на Музејот на Македонија - под Скопското кале  Во историските извори првпат се споменува како задолжбина на Мула Муследин Оџа, син...

Катлановско Езеро

0
Со оглед на тоа што денес езерото е речиси целосно пресушено ,ова нека бисе еден мал прилог за младите како изгледал овој дел од скопска блатија до 50-60- години.  Катланово го добило името од Турците,...

ЦРКВА СВЕТИ ДИМИТРИЈА-ВЕЛЕС

0
 Црквата се наоѓала закопана  под земја преку 4,5 векови. Легендата говори дека ја закопале старите велешани плашејќи се од турската наезда, од освојувачот, кој се ширел по Балканот и ги уништувал објектите на месното население, посебно храмовите. Времето минувало...

КУЛА-ЗАМОК ВО КАДИНО

0
За време турско Кадиино Село,било централно село во скопска блатија и името на селото произлегува затошто тука живеел КАДИЈАТА-СУДИЈАТА,а тој судел и затворал, затоа тука имало и ЗАНДАНА-ЗАТВОР. Во Кадино Село,  имало кула, како средновековен замок со...

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ