22.8 C
Skopje
среда, мај 18, 2022
Место за реклама
Фреш Фарм
дома СПОРТ

СПОРТ

Повоениот период ,1945-1946 во селата започнале да играат фудбалски натпревари со вистински фудбал, а не како дотогаш со топка од крпи.На почетокот фудбал најчесто се играл по ливадите ,пасиштата таму кај што децата го напасувале добитокот.
50-те години селските одбори формирале повеќе секции за забава на младите ,секако најголем интерес имало за фудбалот ,започнале да се градат прописни игралишта
Настапите на меѓуселските натпревари обично се одржувале во неделите. Тој ден, сите жители на селото, за да присуствуваат на натпреварот, ги прилагодувале своите земјоделски обврски согласно терминот кога почнувал и кога завршувал натпреварот, за да можат непречено да ги следат натпреварите на својот омилен клуб. Кога се одржувал натпреварот (утакмицата), посетеноста од месното население била огромна. Сите жители на селото, без ралика дали биле стари или млади, како под команда оделе накај фудбалското игралиште. За време на настапите во други села, Клубот го следела голема навивачка група. Се одело пешки, со велосипеди, со коли, со камиони, со трактори итн.

Велигденски фудбалски турнир во Мршевци

0
За време на Велигденските празници во секое село,град се организираат разни начини на одбележување на најголемиот православен празник Велигден. Така и оваа година во Мршевци се обнови меѓумаалскиот фудбалски турнир . Учесници на турнирот беа:Горно...

ИЛИНДЕН АТЛЕТСКА СИЛА ВО МАКЕДОНИЈА

0
Атлетиката во нашата општина Илинден која веќе 7 години е број 1 во атлетиката во Македонија, секако во оваа прилика за вака високото реноме има нашата жива атлетска легенда Игор Јакимовски основач на атлетската...

ФК МРШЕВЦИ-1998

0
Општо славје на клубот со верните навивачи во 1998 година , по повод влегување на клубот во 3 -та лига.

Четири наши сограѓанки фудбалски репрезентативки на Македонија

0
Денес посебен осврт ќе нaправиме  за четири наши сограѓанки кои  настапуваат во разни фудбалски репрезентативни селекции и тоа:Ива Јосифова,Теа Божиновска,Ана Милчевска и Александра Марковска -Ива Јосифова ,Фудбалската кариера ја започна во Фудбалска школа ГРОЗДАНОСКИ, на...

Илинден расадник на фудбалски голмани

0
Љупчо Кметовски-Ракуш,Мето Велковски и Бојан Тимевски –успешни голмани од нашата средина. Љупчо Кметовски,поранешен голман имаше богата и успешна фудбалска  кариера во многу фудбалски клубови во Македанија. За време на неговата спортска кариера настапуваше за многу Македонски...

Р К БУТЕЛ-Освојувач на кадетската титула на Македонија.

0
Кадетската екипа на Бутел го освои првото место на Ф4 турнирот од кадетската лига на Македонија. Овој успех на РК Бутел го доживуваме и како голем успех и на нашата школа Р.К.Илинден затоашто во екипата...

ХУЛК Академија успешна на турнирот во Зрењанин-Србија

0
Викендов нашата Hulk Akademy настапи на еден од најмоќните меѓународни натпревари во Зрењанин, Србија на којшто учествуваа 700 натпреварувачи од 10 земји. Резултатите :  - ВТОРО МЕСТО ВО КАДЕТСКА КОНКУРЕНЦИЈА Поединачни Пласмани: -Бојана Димитровска сениор А класа -...

Mартин Трајановски-Атлетичар

0
Роден e 1994 година во Мралино –Илинден,каде и денес живее. Со атлетика се занимава  2 години,тренер му е нашата атлетска Ѕвезда Игор МС Јакимовски. Марти е член на член на АК Делта од Скопје. Досега има  настапувано...

Eкипата на ООУ „Ристо Крле“ први на турнирот

0
На ден 14.03.2022год.(понеделник , во спортската салата при ООУ"Наум Наумовски - Борче" - Скопје, се одиграа регионални натпревари во Ракомет машки - VIII- IX одделение помеѓу екипите на: ООУ"Петар Поп Арсов" - Карпош и ООУ"Ѓорѓија...

Мал фудбал турнир во Марино во 80-те

0
Турнирите во мал фудбал одсекогаш биле прифатени и се одржувале во многу наши населени места во нашата средина. Денес Ви преставуваме една од многуте екипи, МАКО-ТЕХНА која го освои првото место на еден од турнирите...
Место за реклама
Фреш Фарм

Популарно