8.8 C
Skopje
петок, декември 2, 2022
Место за реклама
САТРА
дома ОПШТИ ПОДАТОЦИ Трговија и Угостителство

Трговија и Угостителство

Првите продавници за колонијална стока во Илинден биле отворени помеѓу двете светски војни , но биле затворени во 1941 година, непосредно по започнувањето на војната. По војната ,по формирањето на СРЗ, во 1948 година, во задружните простории се отвориле така наречените продавници –кооперации.Дури во 60-те години дошло до отварање на посовремени продавници на „Славија“од Скопје во поголемите села Илинден,Кадино,Миладиновци и други.
Денес на оваа територија постојат големи трговски компании и маркети ,а снабдувањето во ништо не се разликува од Скопје.
Угостителство како стопанска гранка долги години било на ниско ниво . Доколку имало некаков угостителски објект, тој бил мал и едноставен и претежно служел за собирање и дружење на месното население. Во почетокот, угостителските услуги се добивале во првите „Кооперации“ кои, покрај снабдувањето со основни прехранбени и други артикли, располагале и со билјард маси, каде бил служен пијалок и некое поедноставно јадење.
Прв најголем угостителско-туристички објект изграден во овој дел од поширокото подрачје на Скопје е хотелот „Белви“на почетокот од 70-те години од минатиот век ,а денес покрај него постојаат ушт 10-на големи туристичко-угостителски објекти.

Хотел „Белви“

0
Со оваа фотографија сакаме да Ви го доловиме убавиот амбиент, одличен за викенд престој во најелитниот туристичко рекреативниот центар „Белви“,населба Илинден

ПРОДАВНИЦА ЗА БЕЛА ТЕХНИКА„ИВА КОМПУТЕРС“

0
Една од подобро снабдени продавници за бела техника, комјутери, соларни колектори, велосипеди и други производи од областа на техничките апарати е и фирмата “Ива-Комјутерс”, во сопственост на Тони Савевски. Во неа, во секое време...

АТРАКТИВНИОТ РЕСТОРАН „БИСЕРА“

0
АТРАКТИВНИОТ РЕСТОРАН „БИСЕРА“,ПОРАНЕШЕН „РОЏЕР ПИЈАНО“

Гостилница ДОМА-Илинден

0
Гостилница „ДОМА“-најквалитетна скара во Илинден и Скопје

Маркет „Св.Јован “

0
Маркет „Св.Јован “

Маркет за белатехника ,Ива-Комјутерс

0
Една од подобро снабдени продавници за бела техника, комјутери, соларни колектори, велосипеди и други производи од областа на техничките апарати е и фирмата “Ива-Комјутерс”, во сопственост на Тони Савевски. Во неа, во секое време...

„Мај-Маркет“современ трговски угостителски објект

0
Комплексот за снабдување и угостителство „МAJ MARKET“

Пилот прв угостителски објект – 1965

0
Прв современ угостителски објект шеесетите години од минатиот век „ПИЛОТ“,денес не ево функција .

Популарно