22.8 C
Skopje
среда, мај 18, 2022
Место за реклама
Фреш Фарм
дома РАЗНО На денешен ден

На денешен ден

Во оваа категорија ќе се објавуваат случки и настани пред се за наши значајни личности што се случувале во минатото, како и за некои други, од општ интерес од пошироко.

На денешен ден 7 Ноември-2004 г.,референдум за територијална поделба на Македонија

0
7 ноември 2004 година по иницијатива на тогашната опозиција (ВМРО-ДПМНЕ И КООЛИЦИЈАТА) се одржа референдум на кои гласачите се изјаснуваа за новата територијална поделба на Македонија. Спротивно од опозицијата, власта (СДСМ И КООЛИЦИЈАТА)беше против...

13 години без Слободан Павловски

0
Слободан Пвловски еден од нашите најдобри фолклористи-играорци што го имал КУД Илинден припаѓаше на првата генерација играорци ,прерано почина на денешен ден 21-10- 2008,бог да го прости.

На денешен ден 20 Април

0
-20 април 2008 година пуштена во употреба е новата спортска сала ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ во Илинден.  -20 април 1867 во Светинколското село Ерџелија,роден е Андон Стојанов , познат како Доне Тошев или Дончо Штипјанчето бил македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно...

26 февруари 2004г.тажен ден за Македонија

0
26 февруари 2004г. ,Македонија се соочи со длабока болка и жал, кога во трагична и се уште неразјаснета авионска несреќа загина Претседателот на Македонија Борис Трајковски ,со својата осумчлена придружба .Падот на авионот се случи на неколку...

1 Октомври светски ден на старите луѓе

0
На 14 декември 1990 година, Генералното собрание на Обединетите нации го определи 1 октомври како Меѓународен ден настарите лица. На ова му претходеа иницијативи како што е Виенскиот Меѓународниот акционен план застареење – кој...

НА ДЕНЕШЕН ДЕН-3 АВГУСТ

0
*3 август 1903.- Во месноста Дреновица, кај Кавадарци, четата на тиквешкиот војвода Петар Јуруков водеше херојска борба против 300 турски војници кои требало да заминат за Крушево. Во Борбата која траеше повеќе од 5 часа...

На денешен ден 29-јуни

0
*29 јуни 1990.- Од Ленинград во Скопје донесени се моштите на Димитрија Чуповски (македонски политичар, патриот, просветител, историчар, картограф, новинар…) и се положени во црквата “Свети Спас”.Инаку Чуповски почина во Сан Петрбург во 1940 година. -29...

НА ДЕНЕШЕН ДЕН-22 ЈУНИ

0
*22 јуни 2016 беше отворена новата туристичка атракција „Македонско село“ лоцирана во село Нерези денеска и официјално е отворена за посетителите.  Комплексот „Македонско село“ е инвестиција на Владата вредна 6,5 милиони евра.Две години по...

НА ДЕНЕШЕН ДЕН-21 ЈУНИ

0
*21 јуни е ден на Охридското Езеро *21 јуниј 1923 година, во Д’мбени, Костурско,роден е Васко Караџа  автор на „Современиот грчко-македонски речник“Васко Караџа– почина на 9 февруари 2005. во Скопје. Македонски писател и преведувач од...

НА ДЕНЕШЕН ДЕН-20 ЈУНИ

0
*2о Јуни 1666г.во извештајот на Фра Барнандино до Дубровник  се вели,  дека селаните од Скопска Црна Гора живеат многу бедно ,не само поради турските даноци ,туку и од разни одметници –разбојници кои ги пљачкале. * 20...
Место за реклама
Фреш Фарм

Популарно