Најдолгиот снег

0
273
Занимливости,поврзани со СНЕГОТ во Скопје и скопско.
Благодарност кон Tode Ilievski за фотографијава.
-Најран датум на паѓање првиот снег е месец ноември .
-Просечен датум на паѓање на првиот снег е месец декември.
-А,оваа година првиот снег падна дури на 25 февруар.
-Во Скопје и неговата околина во 1955/56 година без престан паѓало снег 105 дена.
-Во 1964 година за младенци 22 март паднал жолт-цренкаст снег,бојата на снегот се создала од пустинската песочна прашина која дошла од северниот дел на Африка.
-Просечен годишен број денови под снежна покривка во скопско е 25 дена .
-Максимална висина на наврнат снег во скопско изнесува 46 с.м.
-Најдолготрајно задржување на снежната покривка во Скопско била во зимските сезони:1053/54г,1955/56г,1967/68г,1984/85г,2001/2002г.

Пронајдено од повеќе извори.

 

Претходниот артикал,Нова Година – Историјат
Следната статијаСлавни личности со македонско потекло

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука