КОЈ СЕ КАЛАШИТЕ

0
48

Стар народ кој самиот се смета дека е  со Македонска крв, и дека се потомци на Александар МАКЕДОНСКИ.

Кај нив е препознатлива МАКЕДОНСКАТА УБАВИНА, тие се со плави очи и со светол тен на кожата.

Жените се облечени во рачно изработена традиционална облека со многу украсни везови,многу слични бои и дезени на нашите постари носии. Жените најчесто ја носат косата сплетена во плетенка.

Живеат во Пакистан во долината на Калашите која преставува прекрасен предел со прекрасни реки и планински масиви покриени со снег.

 Државата ги призна и им дава право да се изјаснат како посебна етничка и верска заедница.

Ако внимателно ги погледнеме нивните ликови, облеката, ја послушаме музиката, одредени слични зборови несомнено ќе се сложиме дека се Македонци.

Претходниот артикал,Занимливости поврзани со волкот
Следната статијаПесна од Перо Стојановски

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука