Песна од Перо Стојановски

0
103

МАКЕДОНИАЈА ВЕЧНА ДА СИ ИСТОРИЈАТА, НЕ ТЕ КРАСИ

976-та САМОИЛ ВО ПОХОД НА БУГАРИЈА ПОЈДЕ
ДО ЦАРСКА КРУНА ТОЈ НАЈСИЛНО ДОЈДЕ
ГО КАНИ АРОНА НА ГОЛЕМА ПРОСЛАВА
В ЗОРИ ТОЈ ДОМА ГО ПРАТИ СО ОТСЕЧЕНА ГЛАВА

СЕ ИСКАЧИ ПИТУ НА МЕЧКИН КАМЕН
БИТКА СЕ БИЕ ГОРИ ВЕЧНА ПЛАМЕН
УДРЕТЕ БРАЌА НЕ ЖАЛЕТЕ ГЛАВИ
РЕПУБЛИКАТА НАША ВЕЧНО ЌЕ ВЕ СЛАВИ

УТРИНА РАНО ПЕТЛИТЕ ПЕАТ
АРГАТИ СЕЛСКИ ЖИТОТО ГО ЖНЕАТ
ИЗЛЕЗЕ КАРЕВ СО ТРИСТА МЛАДИ
БИТКА СЕ БИЕ ГРАДИ ВО ГРАДИ

ВОЈВОДАТА ДАМЕ ОБРАЧОТ ГО СТЕГА
АСКЕРОТ ТУРСКИ ПОЧНУВА ДА БЕГА
ВО СМИЛЕВО СЕЛО РЕПУБЛИКА СЕ РОДИ
СВЕТОТ ЗА НЕА ВЕЧНО ЌЕ ГОВОРИ

АСКЕРОТ ТУРСКИ ПРЕД ПОРАЗ ЌЕ Е
НА МЕЧКИН КАМЕН ГОЛЕМО ЗНАМЕ СЕ ВЕЕ
ОД СТРАНИ БОРЦИ СЕ ЗБРАНИ
ВО КРУШЕВО РЕПУБЛИКА СЕ СЛАВИ

ЗА ИЛИНДЕН ИСТОРИЈА СЕ НАПИША
НЕКОЈ ОД НЕА КАРЕВ ГО ИЗБРИША
О! ТАТКОВИНО ВЕЧНО СИ ЗАЛОЖЕНА
ОД ПРЕДАВНИЦИ НИКОГАШ НЕ ОСЛОБОДЕНА

44-та МАКЕДОНИЈА ГОРИ
ВО ПРОХОР ПЧИНСКИ РЕПУБЛИКА СЕ СТВОРИ
ПРЕТСЕДАТЕЛ И БЕШЕ МЕТОДИЈ ЧЕНТО
О-ИСТОРИЈО? ВО ТЕБЕ И ЗА НЕГО НЕМА МЕСТО

2005-та НА МЕЧКИН КАМЕН ВОЈВОДАТА ЉУПЧО ГОВОРИ

МАКЕДОНИЈА САМОСТАЛНА ДРЖАВА СТВОРИ
ИСТОРИЈАТА НАША ПАК СЕ ПОВТОРИ
НАЈГОЛЕМИОТ МАКЕДОНЕЦ ПАК НЕКОЈ ГО СОБОРИ.


Изработил :  
                                                                     Перо Стојановски

Претходниот артикал,КОЈ СЕ КАЛАШИТЕ
Следната статијаООУ Гоце Делчев-н. Илинден

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука