Умрело дете за баница

0
97

Сабота ден пред пред големиот Православен празник Велики Поклади -Прочка -.Овој ден во некои краишта на Македонија е познат под името Умрело дете за баница.

Тоа е поврзано со легендата за некое сиромашко дете што гледајќи како богатите носат секој ден на фурната сукани јадења, побарало од мајка му да му меси баница. Мајка му, бидејќи немала брашно, постојано го лажела дека следниот ден ќе му меси, а детето чекајќи плачело и умрело. Во спомен на тој ден и детето, на овој ден се меси баница, зелник или друга храна и се раздава

Претходниот артикал,Од настапот во емисијата Везилка
Следната статијаИлина Соколовска –прва Македонка, прествничка на Македонија во ритмичка гимнастика.

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука