ЧИНАРОТ ВО ИСА БЕГОВАТА ЏАМИЈА

0
26

ЧИНАРОТ ВО ИСА БЕГОВАТА ЏАМИЈА

Чинарот се наоѓа во дворот на познатата џамија „Иса-бег“,која се наоѓа до здрасвениот дом Бит Пазар.

Иса беговата џамија е подигната во првата половина на 15 век, 1475/1476 година.

 Таа е оставина, изградена е посмртно по барање од самиот Иса-бег, како што стои во неговото сочувано вакафнаме, напишано неколку години порано (1469),кога е посаден и чинарот.

Заедно со охридскиот чинар и уште еден  на Кипар се сметаат за  трите најстари дрва во југоисточниот дел на Европа.

Претходниот артикал,Млади спортисти-репрезентативци
Следната статијаМартин Радуловиќ-Величковиќ

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука