Во близина на куклица

0
602

На само 500 метри западно од делот на Куклица кој обично го посетуваме и за кој знаеме („Весела Свадба“), се наоѓа уште еден мошне атрактивен локалитет, со бројни иницијални земјени пирамиди, мелови (бедленд терени), вулкански некови со материјал од експлозивните ерупции (лави и туфови). За среќа, овој дел сеуште не е „антропогенизиран“ и има релативно зачуван природен изглед. Всушност, целата оваа област е вистински уникат во геолошки и геоморфолошки поглед, кој треба да се зачува, но и прикладно да се промовира, за да знаеме со какви природни убавини располагаме…

Повеќе може да прочитате на:
https://www.facebook.com/igeoportal/

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука