НА ДЕНЕШЕН ДЕН-14 ЈУНИ

0
40

* 14 јуни Светски ден на крводарителството

* 14 јуни  1909,убиен e ВАСИЛ СТОЈАНОВ – АЏАЛАРСКИ.
Васил Аџаларски e македонски револуционер, скопски и кумановски војвода на ВМОРО.
Роден во 1880 година во скопското село Миладиновци, поранешно Аџалари, според кое го добил прекарот Аџаларски. Во 1901 година со семејство се преселува во Скопје, каде влегува во ВМОРО и извршува разни задачи за Организацијата. Тој пренесувал пошта, криел и набавувал оружје и извршувал терористички акции.
Дејноста на Васил била забележана од турските власти кои го апсат и тој одлежал две години во скопскиот затвор Куршумли ан. Во пролетта 1903 година, по ослободувањето, тој влегува во четата на војводата Александар Георгиев, познат како Сандо Чолакот. Во текот на Илинденското востание 1903 година, неговата чета води борба кај село Стубол, во која војводата Сандо бил тешко ранет.Во 1904 година Васил Аџаларски е помошник војвода во четата на војводата Боби Стојчев, а од 1905 бил назначен за војвода на чета која делува на Скопска Црна Гора и Скопска Блатија во рамките на акциите на четите на познатиот скопски војвода Даме Мартинов.
Во текот на 1906 година, во неговата чета доаѓа и неговиот братучед Трифун Христов – Аџаларски, кој веќе од наредната година делува како самостоен војвода и станува славен. Трифун кој е роден 1882 година во Аџалари, како и Васил го носи прекарот на родното место кое во историјата често го менувала името: Аџилари, Хаџалари, Аџиларе, Александрово, Василево и по Втората светска војна Миладиновци
Васил станува познат не само во Блатија туку и пошироко. Тој извршил неколку ликвидации на турски бегови кои го тероризирале месното население. Од крајот на 1904 па се до 1908 година неговата четата водела 14 борби со турскиот аскер и четите на српската пропаганда. По убиството на седумина Македонци егзархисти од скопската маала Чаир, Васил Аџиларски како одговор на ова злосторство убил седумина србомани од Бродец, по што српската вооружена пропаганда престанува со вакви дејствија. Во февруари 1907 година, тој ја запалил меаната во Сопиште, која служела како база на српските чети при нивно преминување во Поречието.

До Младотурската револуција во 1908 година, Васил Аџаларски бил скопски реонски војвода со чета од 18 души поделена на четири одделенија. Но, турските власти никогаш не му ги заборавиле убиствата на турските бегови и постојано му биле зад петици. Османлиските власти ангажирале луѓе за да го следат и да го ликвидираат војводата. За главен ликвидатор бил одреден Кор Расим, кој интензивно трагал по Аџиларски. Постоеле неколку обиди за негово убиство, но тие биле безуспешни.
По Младотурската револуција во 1908 година, Васил Аџаларски кој бил поддржувач на сандинистите и федералистите се легализирал. Тој бил свесен дека бил следен и дека му се припрема атентат. Особено популарен сред скопското граѓанство, тој успешно се криел во Старата чаршија. Постојат сомневања дека пожарот во скопската чаршија во 1908 година било дело на луѓето на Кор Расим, кои успеале да го лоцираат местото каде се криел скопскиот војвода.
Иако успеал да избегне повеќе обиди за негова ликвидација, сепак, Васил Аџаларски бил убиен заедно со својот 80 годишен дедо пред својот дом во Скопје, на 14 јуни 1909 година. Убиецот Кор Расим успеал да му се приближи на војводата од зад грб и со неколку кушуми го усмртил на прагот од неговиот дом.
Младиот, строен и омилен војвода Васил Аџиларски бил погребан во црквата „Св. Димитрија“. На погребот на кој присуствуваа голем број на граѓани, се одржаа повеќе говори кои доведоа до масовен протест на Македонците. Во текот на масовните демонстрации, убиецот Кор Расим бил фатен и обесен на камениот мост во Скопје. Говорниците Атанас Михајлов и адвокатот Тома Петков биле осудени на две, а учителот Димитар Поп Пандов на три години затвор.(Википедија)

* 14 јуни 1920г. Со кралски указ прогласено е обeдинувањето на македонските епархии кон српската православна црква .Македонските епархии биле купени за  1.500.000златни франци од Патријашијата .

* 14 јуни 1934.- Во пазувите на Рила Планина, во месноста Динков Дол, во атарот на селото Белица, Разлошко, Пиринска Македонија, бугарските врховисти го убија Симеон Кавракиров, македонски револуционер, следбеник на Гоцевите идеи и секретар на ВМРО (обединета) за Пиринска Македонија. Роден е во Солун, на 6 ноември 1898 година

* 14 јуни 1943г.  Почина Никола петров Русински бил македонски револуционер, деец на ТМОРО, околиски војвода, учесник во Илинденското востание. Завршил подофицерска школа во Софија и бил близок пријател со Гоце Делчев и Васил Главинов. Задоен со идеите на социјализмот, тој го наоѓа своето место во македонското револуционерно движење и безусловно му служи целиот свој живот. Во 1897 година станал четник во првата чета на ТМОРО во Малешевијата, а потоа и во четата на Г. Делчев. Како близок соработник на Делчев, во 1900 година бил испратен во западниот дел на Македонија, каде станал првиот војвода – агитатор во Крушевско, Демирхисарско, Кичевско, Прилепско, Охридско, Струшко, Битолско и Мариово. Учествувал на Смилевскиот конгрес и во Илинденското востание во Битолско. Користел псевдоними како Апостол Скитов, Атила Елонски и сл. Оставил спомени за ВМОРО.

* 14 јуни1948.- Почна дотогаш најголемата офанзива на грчката владина војска против ДАГ во северен Пинд-Грамос. Во битката на Грамос, се извршени најголемите херојски подвизи на борците на ДАГ и се запишани најсветлите станици на македонскиот и на грчкиот народ за слобода и независност. Оваа офанзива зазема посебно место во ослободителните борби на македонскиот народ, затоа што таа главно се водеше на македонска почва и во неа на страната на ДАГ се бореа многу Македонци

*14 јуни1987г. Вардар стана нов шампион на тогашна Југославија во сезоната 1986/87. Тоа беше прва шампионска титула на нашиот тим со која беше прославена 40-годишнината од постоењето на клубот. И покрај поразот во последното коло од 4:1 против Динамо Загреб одигран на „Максимир“, сепак, благодарение на резултатите на конкурентите, Вардар ја мина целта како првопласиран тим на табелата.

Инаку, десет тимови во првенството играа со минус шест бодови, врз основа на тогашната одлука на Фудбалскиот Сојуз да им бидат одземени поени, поради сомнителните резултати во последното коло од сезоната 1985/86. 

* 14 јуни 1996.– Во Скопје е отворен Британскиот информативен центар.

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука