Каде е направена првата Плескавица

0
141

Првата плескавица во светот е направена пред 6.000 години во Македонија или, поточно, во Пелагонија, во времето на неолитот.

Ова е одговорот на експертите од телевизискиот канал Дискавери, на кои во рубриката „Сакам да знам“ им било поставено прашањето за староста на плескавицата.

Иако ова е стара информација сепак заслужува да се потсетиме на неа. Станува збор за нешто што е потврдено при испитувањето на неолитските артефакти пронајдени на нашите простори и тука нема место за сомневање,велат експертите.

И американската историчарка на уметноста Марија Гимбутас е убедена дека европската цивилизација започнува од Пелагонија. Тврдењето го поткрепува со староста на артефактите пронајдени во овој регион.

Претходниот артикал,НА ДЕНЕШЕН ДЕН -27 МАЈ
Следната статијаВо посета на своите синови-војници

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука