ВТОРА МАКЕДОНСКА УДАРНА БРИГАДА

0
39

  

Втората македонска ударна бригада била формирана во село Фуштани, на планината Кожуф, на 20 декември 1943 година од 480 борци на баталјонот „Страшо Пинџур“, Вториот баталјон на Третата оперативна зона на НОВ и ПОМ, како и од баталјонот „Мирче Ацев“. Од 25 август 1944 година, бригадата била во состав на Четириесет и првата македонска дивизија.

Учествувала во ослободувањето на Тиквешијата,Гевгелија,Мариовско,Прилеп,Кичево…

Во 1945 година влегла во состав на Првата Армијс на ЈА и учествувала на Сремскиот Фронт ,во Хрватска и САловенија .

Расформирана била во Јуни 1945 година .

Од оваа бригада на Сремскиот фронт загинале 245 борци и старешини.

Втората македонска ударна бригада го издава весникот „Народна борба“.

Претходниот артикал,10 Август 1903 загинал Јордан Пиперката
Следната статијаБожин Димовски со семејството

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука