Kој го создал лекот „КАФЕТИН“

0
35

КАФЕТИН

СИМОВ, Ангел Ахилов (Гевгелија, 4. Ⅸ 1935 – Скопје, 25. Ⅸ 1998) – фармацевт, редовен проф. Еден од основоположниците на Фарм. ф. во Скопје и на Катедрата по фармацевтска технологија. Автор на учебникот „Фармацевтска технологија“ и на одделни научни и стручни трудови. Бил долгогодишен директор на Фармацевтската куќа „Алкалоид“ во Скопје и одговорен за осовременување на производниот процес и отворање нови сектори за производство на лекови. Еден од основачите на Фармацевтската комора на Македонија и нејзин претседател (1996–1998) и претседател на Македонското фармацевтско друштво (1974–1976). (превземено од мак.енцик.)

Претходниот артикал,Првото место за вредните ИЛИНДЕНКИ
Следната статијаЖивко,Коле,Саво и Бојче

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука