Мистеријата на зелената куќа во скопската населба Црниче

0
982

Според кажувањата ,проклетството на оваа куќа со карактеристична градба во Црниче- Скопје ,произлегува од братска клетва.

Имено ,сопственици на куќата биле тројца богати браќа занаетлии , над Куќата имале голем засад на лозје од кое правеле одлично вино.

Причина за проклетството било кога еден од браќата во борбата против турците во Ниш бил смртно ранет и по неговта смрт побарал да биде погребан во семејната куќа .

Браќата не сакале да чујат за тоа и го оставиле да умре сам. Никој не знае ниту каде е закопан. Пред да умре фрлил клетва на браќата да им се уништи се’ во животот. Од тука почнува проклетството за нивниот имот..

Втората приказна е за семејството кое се доселило од Црна Гора. Семејството маж, жена и 3 деца биле богати. Едното дете починало паѓајќи од коњ, второто се удавило во бунарот, мајката се самоубила, а набрзо по неа и таткото.

Каква и да е приказната за ,,куќата на духовите,, во Црниче, долго време било  дувло на наркомани и од неа се шири неподнослива миризба.

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука