26.8 C
Skopje
недела, јули 3, 2022
Место за реклама
САТРА
дома ОПШТИ ПОДАТОЦИ Развој на стопанството и занаетчиството

Развој на стопанството и занаетчиството

До големи промени на економски план, во позитивна смисла во оваа средина дошло по формирањето на Општините Илинден и Петровец во 1996 година. Ако пред нивното формирање во сите населени места постоеле правни субјекти што можеле да се избројат на прсти, денес нивниот број изнесува повеќе стотини. Тоа е и причината што денес, наместо вработување да се бара во Скопје, процесот е обработен, вработување се бара во се поголемиот број на индустриски капацитети во Илинден и Петровец.Особено денес самиот збор Илинден ,асоцира на силен економски развоен регион во Македонија и пошироко.

Прв камион 1958

0
На сликата првиот камион во сопственост на стопанството 1-Мај,со група вработени во 1958г,радост и гордост за селото.

Тракторист ценето занимање-1955

0
Во повоениот период околу 1955г.се појавија вршачките за жито погонувани преку долга каишница од трактор. На сликата трактористот Трајан (Jанев )Ѓорѓиевски од Илинден сликан во 1957г.Занимањето ТРАКТОРИСТ во тоа време било сон за секој...

Превоз на работниците до работното место

0
Група работници од 1-ви МАЈ ,пред да заминат на работните задачи добиени од бригадерот ,кој ги запишува и дава распоред за работа,кои каде ќе замие на работа-1958-60г

Земјоделско Стопансто 1-мај

0
Земјоделското стопанство 1-ви МАЈ ,формирано во 1954г.,во своето 60-годишно постоење повеќе пати претрпело повеќе организациски трансформации.Постои и денес со име ДСЗ Илинден.

Вршидба за време колективизацијата

0
Слика од времето на Колективизацијата1950-1953г. ,кога сите селани колективно ја вршеле летнината на едно место(на селското гумно) ,а потоа секое семејство добивало соодветен дел жито спрема тоа со колку членови учествувало во работата
- Advertisement -
Фреш Фарм

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ