26.8 C
Skopje
недела, јули 3, 2022
Место за реклама
САТРА
дома ЗАБАВА

ЗАБАВА

Тука ќе објавуваме фотографии и текст од :Детските игри во минатото,занимливости од нашата средина ,Скопје и Македонија.

Метеора, манастир на карпи

0
До манастирот можете да се искачите по скали издлабени во карпи и мостови, но пред 1920 година искачувањето по нив беше вистинска авантура. Високите карпи, кои се како столбовите на небото, во грчкиот регион Тесалија,...

Војници наредени во облик на коњска глава

0
Коњска Глава Ретка фотографија од Првата светска војна: 650 војници наредени во вид на коњска глава во чест на коњите убиени во текот на таа војна. Секој од овие војници на сликата изгуби коњ во Првата...

ЗОШТО ПРЕСПАНСКАТА НАРОДНА НОСИЈА Е ЦРНА?

0
За разлика од другите делови на Македонија, народната носија во Преспа е претежно црна. Меѓу луѓето се кажува дека овде во минатото се носела бела носија, но дека таа била заменета со црна по...

ГРБ-АЈВАТОВЦИ

0
Грбот, како симбол на град,држава,па и на разни здруженија и клубови постои одамнина до денес и тука ништо нее е чудно. Денес, ќе Ви преставиме еден грб на едно село од нашата средина- АЈВАТОВЦИ, точно...

ИМЕТО СКОПЈЕ од1392-1912

0
Од 19 јануари 1392 година градот Скопје од Османлиите го добило името Ускуп (Üsküp) и се до 1912 година кога подпаѓа под српска власт и добива име Скопље. Во изворите за историјата на градот...

100-ти роденден за дедо Наце

0
НАЦЕ  ПЕТРУШЕВСКИ –Бучинци Пред некој ден поточно на 12 јануари 2022 г.Наце  го прослави својот 100-ти роденден,роден е на 12 јануари 1922 година Тој е еден од најстарите ,а можеби и најстар жител во нашата средина. Со...

ВЕЛЕ САЗДОВСКИ –Сликар,изработувач на музички инструменти,ковач и …

0
Веле е самоук сликар ,љубовта кон оваа професија ,цртањето икони, .во работата многу голема помош има од неговата сопруга Лепа.Покрај цртањето на фрески и икони ,тој реставрира стари икони . Во зимскиот период, кога...

Салата Македонија

0
Овој вид салата направена е од различни овошја сецкани на ситни парченца. Најчесто се служи за десерт. Рецептот може да варира, но состојки како портокал, банана и јаболко се содржани во скоро сите варијанти....

„Бурнеше “

0
Во  Северна Албанија,постојат жени  кои се обрзале на целибат и целиот и живот ќе го поминат како мажи, во случај семејството да остане без машки наследник. Обичај кој датира од 15 век.

ЉУБОТЕН

0
Љуботен со своите 2.498 метри, облик на пирамида и остри црти, широки пасишта опкружени со густа шума, неповторливо изгрејсонце... Љуботен е еден од највисоките врвови на Шара и претставува моќен призор без разлика дали...
Место за реклама
Фреш Фарм

Популарно