КИТЕЊЕ НА СТОЖЕР

0
44

Првата половина од месец Август е време кога во минатото завршувала вршидбата на лебното жито.

Таа макотрпна работа траела 10-на дена во звисност кој со што можел да го оврши житото,некој тоа го правеле со коњи,некои со друг вид крупен добиток итн.

По завршување на работата се „КИТЕЛ СТОЖЕРОТ“,што значело дека домаќинството завршило со вршидбата,по што следувало собир на членовите од семејството и богат ручек за една успешно завршена работа.

На фотографијата Санде Дончевски врши жито на своето гумно со коњи во 60-те

Појаснување за помладите СТОЖЕР е дрвениот столб на средината на гумното околу кој вртеле коњите, врзани со јаже за истиот.

Претходниот артикал,СТОЈАНОВСКИ-АНТОВИ
Следната статијаЧленови на КУД Илинден,пред настап

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука