Голем судски процес-1922г.

0
165

Тогашните власти спровеле големо апсење на многу поеинци комити и војводи од скопско ,уапсени и судени се 175 лица меѓу кои 6 на смртна казна ,а останатите на долгогодишна робија.Меѓу осудените на смрт се војвода Лазо Дивљанец и Стојче Тргачевски од Кадино .Стојче од Кадино поради својата младост бил помилуван од Кралот и смртната казна му била заменета со 20 годишна робија во Лепоглава.Но по неколку години тој таму се разболува и умира и до ден денешен не се знае каде се неговите посмртни останки.

СТОЧЕ ТРГАЧЕВСКИ

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука