20 Ноември ден на детето

0
15

Генералното собрание на ОН на 20 Ноември 1959 година  ја усвои Декларацијата за правата на детето, а во 1989 година беше усвоена и Конвенцијата за правата на детето, која Република Македонија ја ратификуваше во 1993-тата.

A, по повод овој меѓународен ден ден за детето една песничка од нашата поетеса Виолета Јовановска

Violeta Jovanovska

2 ч.  · 

“Светски ден на детето”

СВЕТОТ НА ДЕЦАТА

Нема ништо повредно во светот,

од насмевката на детето.

И сонцето се радува, кога тие се среќни.

Таму каде што се слуша детскиот џагор,

знај дека тука може да се радува секое битие.

Срцето на секое дете е исполнето

со љубов, милост, добрина и радост.

Таму каде што има љубов,

има живот… го има секое добро,

несомнено тоа е детското срце.

Детето е како цвет,

расте без да забележиш,

те инспирира со неговата убавина

и ведрина во неговата душа.

Поучувајќи го секој човек,

дека треба да се огледа

на нивната кротост и бескрајна љубов.

Детското срце е чиста страница,

она што ќе го напишеш на неа,

ќе остане засекогаш.

© Violeta Jovanovska

20.11.2022

Претходниот артикал,Јордан Здравковски,уметник-аматер
Следната статијаСв.Архангел Михаил

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука