Јордан Здравковски,уметник-аматер

0
457

Јордан Здравковски-аматер уметник

Живее во населба Илинден ,потекнува од родот „Џиковци“.

Уште од ученичките денови имал склоност кон ликовните творби, а како љубител на уметност долги години ја раководеше ликовната секција при КУД Илинден-населба Илинден.

Во поново време се занимава со еден нов вид на уметноста изработка на дрвени предмети како работни маси,даски за послужување и друго кои се користат воглавно во  домаќинствата.

Неговите креаторски способности од обично дрво да направи уметнички предмет душевно го исполнува и си го пополнува неговото слободно време.

Најпрво започал со изработка на дрвени предмети од обични штици, а со време постојано трагал по дрва со подобар квалитет и така денес тој предметите ги изработува од благородни дрва: Орев,Цреша,Махогонија,Брест и други кои ќе му ги „фати“окото.

Инако тој е сопственик на МаркетОркo“ во населба Илинден , кој долги години успешно работи во снабдување со прехранбени артикли за населението.

Населба Илинден на Јордан,му искажува благодарност што придонесе да се збогати овој текс и му посакува добро здравје и да создаде уште многу уметнички изработки.

Претходниот артикал,Стара фотографија од ООУ „Браќа Миладиновци“
Следната статија20 Ноември ден на детето

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука