28 Август ден на рударите вo Македонија

0
14

28 Август  е празник на македонските рудари-ден на македонските рудари, во спомен на Штрајкот на рударите од Рудникот Лојане, Кумановско во 1929 година за подобрување на работните услови и зголемување на личните доходи. На овој ден во сите македонски рудници се организираат прослави и свечености. Заштитничка на рударите е Пресвета Богородица, која се слави на истиот ден – Голема Богородица.

Претходниот артикал,На денешен ден 28-август 2002,отворен е Милениумскиот Крст на Водно
Следната статија26 и 27 Август 2023 г.  голем  пожар  ја зафати територијата на Општина Илинден.

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука