28 Март е ден на БАБИТЕ

0
394

По повод денот на бабите четири фотографии на БАБИ од Илинден со своите внуци и тоа:

баба Велика,Елица,Стана и Софијанка

28 Март е ден на БАБИТЕ ,празник воспоставен во 1987г. Во Франција. Денеска е Меѓународен ден на бабите, а тие се задолжителен дел од растењето на децата. Денот на бабите и дедовците првпат е прославен во Соединетите американски држави кон крајот на седумдесетите години на минатиот век. Набрзо прославата на празникот се рашири во другите земји. Бабите се важен дел од растењето на нашите деца бидејќи најголем дел од времето го поминуваат со нив, бидејќи работното време на родителите се зголемува низ годините. Постои верување дека љубовта кон внучињата ја надминува љубовта спрема родените деца. Сепак, постои друго мислење кое вели дека љубовта е еднаква само што за внучињата имаат многу повеќе време отколку што имале за децата. Како и да е, децата се врзуваат за нив и нивните мудрости ги следат до крајот на животот.

Претходниот артикал,Беќари од Илинден во 50-те години
Следната статијаНА ДЕНЕШЕН ДЕН -28 МАРТ

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука