НА ДЕНЕШЕН ДЕН -26 АПРИЛ

0
191

-26 април е Светски ден на дрвјата

-26 април  е Светски ден на интелектуалната сопственост

-26 април 1992 година,  Никола Кљусев (првиот премиер на независна Република Македонија) во Македонскиото Собрание ги претстави боновите наречени „денари“.

Валутата беше наречена „денар“ на предлог на МАНУ за да не се разликува многу називот од дотогашниот југословенски динар, но овој назив сепак има антички корени – од римската валута „денариус“ што се употребувала и на тлото на Македонија.Набрзо во 1993 година боновите беа заменети со вистински квалитетни банкноти, а сегашнава серија на банкноти датира од 1996 година.

-26 април 1986г. се случи експлозија во украинската (тогаш во СССР)нуклерената централа ,Чернобил.Експлозијата предизвика човечки жртви ,материјални чтети ,а последиците по здравјето на луѓето се осеќаат и денес ,иако поминаа повеќе децении.

-26 април 1992г. Владата на Република донесе одлука за признавање на Босна и Херцеговина.

-26 април 1993г.Владата на Албанија ја призна независноста на Македонија.  

Претходниот артикал,Раде Видински-поранешен фудбалер
Следната статијаКако настанала Струмица

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука