НА ДЕНЕШЕН ДЕН-27 АВГУСТ

0
177

* 27 август 1894 година во Ресен се одржало Ресенското советување на Македонската Револуционерна Организација. За време на празникот Успение на Пресвета Богоридица, во Ресен било закажано осветувањето на новоизградената црква ,,Св. Кирил и Методиј”, проследено со голем народен собир.Па така ЦК на МРО го искористил овој настан како превез за организирање на едно пошироко советување на МРО во Битолскиот вилает, познато како Ресенско советување.Организатори на Советувањето биле Дамјан Груев и Христо Татарчев, а тоа било одржано во куќата на Татарчеви во Ресен и траело три дена.

*27 август 1940 г. Вишиот аграрен суд во Скопје ја поништил претходната одлука од 1937г. со која се одземала земјата од селаните од Илинден и им се вратила на потомците на беговите.Судот ја преиначил претходната одлука во корист на селаните,користејќи нови докази .

*27 август 1944 година на големата ширина кај селото Брезница,била формирана 15 поречка бригада. Заедно со Петтата Прилепска Бригада на 28 август 1944 година извршила напад врз пограничниот бугарски участок во село Здуње. Во борбата биле вклуечни и бугарски авиони кои постојано бомбардирале и отворале митралески оган.

*27 август 1995.- Во Тетово умре Кочо Тулевски, истакнат македонски општествено-политички работник. Роден е во 1921 година.

*27 август 2001.- Во Република Македонија почна операцијата на НАТО „Неопходна жетва“ за собирање на оружје од албанските терористи.

*27 август 2003.- Марс помина покрај Земјата на оддалеченост од 55,76 милиони километри, најблиску од каменото време.

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука