Kој се најкрајни точки во Македонија

0
86

Најисточно место во Македонија е с. Старо Коњарево покрај реката Струмица, на самата граница со Република Бугарија. Тоа е на 22 ст. 58 мин. источно од Гринич.

-Најзападнo место  во  Македонија е селото Бомово, 5 км западно од Дебар. Тоа е на 20 ст. 29 мин источно од Гринич.

-Најсеверно место во Македонија  селото М`гленце (на северната страна на планината Козјак, кое се наоѓа на 42 ст. 20 мин. северна географска широчина. Поради положбата, ова село комуникациски е многу подобро поврзано со Србија отколку со Македонија.

-Најјужно место во Македонија е с. Долно Дупени покрај источниот брег на Преспанското Езеро, на 40 ст. 52 мин. северна географска широчина.(Од повеќе извори)

Претходниот артикал,Млади момчиња од Илинден-1962
Следната статијаСвадба на Катица и Лазо

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука