Метеора, манастир на карпи

0
40

До манастирот можете да се искачите по скали издлабени во карпи и мостови, но пред 1920 година искачувањето по нив беше вистинска авантура.

Високите карпи, кои се како столбовите на небото, во грчкиот регион Тесалија, се домот на православните манастири каде 1000 години се извршува верска должност. Овие манастири се изградени на речиси недостапни врвови од природни карпи од вар, некои високи и до 500 метри.

Манастирите се наоѓаат во близина на градот Каламбака, на северозападниот дел на рамнината Тесал, во близина на реката Пени и на источните падини на планинскиот масив Пинд во централна Грција.

Каламбака има само 12 илјади жители, но долга и богата историја. Остатоците од грчкиот храм биле изградени во најстарата црква, која била изградена во 10. цел еден век. За време на Втората светска војна германската армија, за време на окупацијата на Грција, ја запалила, но по завршувањето на војната била повторно изградена.

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука