Возот Ќирчо

2
97

Во летото 1916 почнува со изградба линијата Ханриево (Ѓорче Петров)– Охрид 
Ова симпатично вовче е произведено во 1917 година во Касел, Германија, а воспоставено на теснолиниските шини во 1925 година на релација Скопје – Тетово – Гостивар – Кичево – Охрид – Струга – Ташмаруништа. Бил многу бавен и од, првата до последната станица патувал повеќе од 20 часа.


Ќирчо бил врската со светот. Во 1926 година Ќирчо на своите вагони во Струга го донесол багерот што требало да го направи коритото на реката Црни Дрим.
Теснолинејката Ѓорче Петров – Кичево почнува да се демонтира 1948 и е заменета со нормален колосек но во две фази првата фаза до Гостивар е завршен на 25 мај 1952 година а вториот дел до Кичево во 1969 година, а делот до Охрид останува само како проект.

Претходниот артикал,НА ДЕНЕШЕН ДЕН-6 АПРИЛ
Следната статијаПанорама на Бујковци околу-1970

2 Коментари

  1. За возот Ќирчо татко ми ми раскажувал, но тој го викаше Чајнок и дека патувал од Гостивар и други линии по кој се движел возот. Се смееше кога ми кажуваше, како споро одел.

    • Не ЧАЈНОК ,ТУКУ ЧАЈНИК,знаевме во кој термин проаѓа кај што живеев тогаш(хром)го чекавме се качувавме се возевме 50-100 метри и рипај,поздрав

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука