26.8 C
Skopje
недела, јули 3, 2022
Место за реклама
САТРА
дома Историјат

Историјат

Селата од овој регион како и останатите села од поширокото подрачје на Скопје ја делеле истата историска судбина низ времето како и останатиот дел од Македонија .Низ времето имало многу преселби од едно на друго место ,поради разни непогоди војни,болести и друго.Во подоцнежниот период за време на турско како беговски чивчии се преселувале онаму кај што одел бегот.Националната и вреската структура се менувале сходно на тоа кој владее со населението .Реќиси сите населени места ги имаат променето првобитните живеалишта.И денеска можат да се сретнат разни предмети од домаќинствата или други знаци кои укажуваат дека некогаш тука се одвивал живот.Во понатамошниот текс пласираме кус историски осврт за секое населено место.

Фамилијарен род„КАРАЏОВИ“-Илинден

0
„Карџови“потекнуваат од село Бродец ,а во Илинден доселени се во 1926 година. Први кои го оформиле нивноте семејство во Илинден е брачниот пар Стевко и Божана,кои имале пет деца :Перо,Анушка,Стојанка,Столе и Милка. *Перо ,син на Стевко,оженет...

Наставничката Јанка со своето одд.

0
ООУ Гоце Делчев-населба Илинден, на фотографијата наставничката Јанка Николовска со своето одделение -1985 година.

Учителката Анче со своето одд.-1969

0
ОО У Гоце Делчев-населба Илинден , на фотографијата учителката Анче Дејановска со своето одделение. Во првиот ред:Снеже,Свето,Новица,Златко,Сунчица,?,Диме,?,Милка Во вториот ред:?,Владо,Елица,Ратко,Летка Здравковска,Мирче,Борче,?,?,? Во третиот ред:Донка,мДиме,?,Тоде-плац,Стојка,Фафинка,Винко,?,Љошев,? Легнати?,Гордана и Сузе.Означени од Летка Здравковска.

Априлијада-2022 во Илинден

0
Денес во сите Основни и подрачни училишта ,како и во Градинката Гоце Делчев во Илинден видовме многу креативните дечиња кои што ги подготвија маските по повод денот на смеата и шегата.

Првоаприлска фотографија од 1982

0
ООУ Гоце Делчев населба Илинден, фотографијата учителката Маре со своето одделение на една од првоаприлските манифестации ,ден ма смеата и шегата.

Учителски кадар во ОУ Гоце Делчев-1961г.

0
Се до 1964 тогашното училиште во Илинден  беше само основно четиригодишно училиште во кое учеа околу 300 ученика  од Илинден и Марино. На фотографијава од 1961 година се тогашниот учителски кадар вкупно 8 од кои...

Учителката Санда со своето одд.1976

0
ООУ Гоце Делчев -населба Илинден . На фотографијата учителката Санда со своето одделение во учебната 1975/76

Наставничката Даница со свото одд.

0
ООУ „Браќа Миладиновци“-Миладиновци , на фотографијата класната Даница Далибашиќ со својето 5-то одделение, фотографирани во 1959 година.

Наставничката Трајка со своето одд.

0
Фотографија од ООУ Гоце Делчев-населба Илинден,наставничката Трајка Атанасовска со своето 8 -в одделение во учебната 2001/2002 година.

Археолошки Локалитет,ТУМВА-Маџари

0
Тумба е археолошки локалитет во скопската населба Маџари. Локалитетот претставува населба од неолитското време. Се наоѓа на североисточниот крај на Скопје, во просторот меѓу населбите Маџари и „Ченто“, непосредно до фудбалското игралиште, на околу 700 m од левата страна на...
- Advertisement -
Фреш Фарм

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ