Фамилијарен род„КАРАЏОВИ“-Илинден

0
141

„Карџови“потекнуваат од село Бродец ,а во Илинден доселени се во 1926 година.

Први кои го оформиле нивноте семејство во Илинден е брачниот пар Стевко и Божана,кои имале пет деца :Перо,Анушка,Стојанка,Столе и Милка.

СВАДБА ВО КАРАЏОВИ ВП 50-ТИТЕ ГОДИНИ

*Перо ,син на Стевко,оженет со Јовка  имале четири деца :Стоја.Живка,Велика и Даре.

-Стоја ,ќерка на Перо се омажила во Маџари.

-Живка ,ќерка на Перо се омажила во Скопје.

-Велика ,ќерка на Перо се омажила во Скопје.

ВЕЛИКА ЌЕРКА НА ПЕРО КАРАЏОВ СО СОПРУГОТ И ДЕТЕ

-Даре,син на Перо  оженет со Стојана  и имаат четири деца: Виолета која се омажила во Нови Сад,Снежана која исто така се омажила во Нови Сад,Јовка  која се омажила во Крушевац и Јасмина исто така омажена во Крушевац.

СВАДБА НА ДРАГУТИН-ДАРЕ СО СТОЈАНА СИН НА ПЕРО КАРАЏОВ

*Анушка ,ќерка на Стевко,омажена за Мирко  од родот „Мерџанови“во Илинден и имала шест деца :Никола,Цветко,Бојко, Анѓелко,Митра  и Илинка омажена за Живко од Марино.

*Стојанка, ќерка на Стевко,омажена за Цветко од родот „Чанкулови“ во Илинден и имала пет деца :Богдан,Стојан,Велика,Ружа и Петре.

СТОЛЕ И МАРИЈА КАРАЏОВИ

*Столе,син на Стевко бил оженет со Марија и имале осум деца: (Златко),(Лепа),Босилка,Нада,(Љубица),Загорка,,(Божидар) и Мица.

-Златко ,син на Столе оженет со Љубица имаат син ,Зоран.

Зоран, син на Златко има има две ќерки Мартина и Емилија.

-Лепа ,ќерка на Столе била омажена во Смилковци и има две деца:Звонко и Светлана.

СВАДБА ВО КАРАЏОВИ

-Босилка ,ќерка на Столе се омажила за Томче формира семејство во Илинден и има две деца Миле и Мирјана.

Миле ,син  на Босилка и Томче има две деца Марија и Томче.

Мирјана ,ќерка на Босилка и Томче омажена во Мршевци.

СЕМЕЈСТВОТО НА БОСИЛКА И ТОМЧЕ

-Нада,ќерка на Столе се омажила во Шабац -Србија и има три деца:Мирјана,Билјана и Златко.

-Љубица ,ќерка на Столе се омажила во Љубљана-Словенија  и има две деца Горан и Лилјана .

-Загорка , ќерка на Столе се омажила во Кочани и има две деца Александра и и Ивана.

-Божидар ,син на Столе ,не оставил пород.

-Мица ,ќерка на Столе се омажила во Цеље-Словенија  и има две деца Срѓан и Горан.

*Милка ,ќерка на Стевко ,омажена за Сарафин од родот „Трајанови“-Илинден  со кого имале пет деца: Никудин,Здравка,Живко,Ленка и Владимир.

Куќна слава на родот Караџови е Св. Врачи.

На  родот  „Караџови“ ИВКОВСКИ им  административно презиме.

Благодарност до Босилка Славевска (75г.,потомок на овој род)за нејзиниот придонес со усни кажувања и фотографии за припремата на објавата.

Напомена:објавата е отворена за дополна и корекција,контакт по порака.

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука