„ПУРЧЕВИ“-Илинден

1
519


Родот -Пурчеви,потекнува од с. Дивле-скопско, најпрво се доселиле во с. Брњарци, а подоцна преминале во Илинден.

Најстариот доселеник, кој воедно бил и основачот на родот во Илинден, бил Кимо.

Тој имал три сина: Саздо , Митре и Ангеле.
*Саздо имал четири сина: Ѓорѓија, Андреја, Цане и Цветан и една ќерка Ѓувеза, омажена во Арачиново.
*Ѓорѓија,син на Саздо, имал еден син Наце.

Сопружниците Наце и Цана со својот син и снаа и внучињата

-Наце, син на Ѓорѓија .оженет со Цана имале 4 деца:Тана,Ленче ,Буба и Славе.

  -Славе, син на Наце,оженет со Милева имат два сина, Зоран и Борче.

Зоран ,син на Славе има два сина Филип и Антонио.

Борче,син на Славе има две деца Мила и Максим.

Славе и Милевка


*Андреја,син Саздо имал три сина: Трипун, Тошо и Круне.
-Трипун, син на Андреја,оженит со Илинка имале четири сина: Стојан, Петко, Милан и Трајко (посинет)и ќерка Гора.
-Стојан, син на Трипун имал две деца Гордана и Владо

Владо син на Стојан има  два сина Стојанче и Дејан.
-Петко,син на Трипун,оженет со добринка имале две  ќерки, Соња и Славица,во Илинден живее Соња со сопругот, заедно со семејството на својот син Игор.
-Милан,син на Трипун,оженет со Елица  имат две деца Валентина и Ацо .Ацо,син на Милан има два сина.

-Гора ,ќерка на Трипун,живее во Илинден и беше омажена за( Живко),има две ќерки Светлана и Виолета.

Светлана,ќерка на Гора има ќерка Ана, омажена е во Илинден за Александар

Виолета ќерка на Гора има ќерка Елена омажена е во Ниш.

ТРАЈКО

-Трајко, имал два сина Славе и Бранко, Славе има две ќерки .

 (Инаку Трајко е посинет од Риклевци,со оглед на тоа што во тоа време немало детска храна како денес ,се практикувало кога некое дете кога ќе му почине мајката, да се даде на друга жена –доилка, за да преживее)

-Тошо,син на Андреја .оженет со Злата имале една ќерка Драгица и два сина Томе и Љубе.
Томе, син на Тошо имал два сина Тони и Саше.

Тошо и Злата

Тони, син на Томе има два сина Филип и Александар.

Саше , син на Томе има две ќерки Ивана и Стефанија
-Љубе, син на Тошо има една ќерка Златка и син  Дејан .

Дејан ,син на Љубе има две деца Дамјан и Ева.

ПРВИОТ ОД ЛЕВО АНДРЕЈА ПУРЧЕВ


-Круне, син на Андреја , оженет со Загорка имале еден син Ѓорѓи и две ќерки Ленче и Љубинка.

КРУНЕ И ЗАГОРКА

 -Ѓорѓи,син на Круне, оженет со Станка имат син Бобан и ќерка Данче.

Бобан, син на Ѓорѓи има три деца, две ќерки Теодора и Анастасија и син Андреј

-Ленче ,ќерка на Круне омажена е во Маџари,а  Љубинка во Илинден.
*Цане,син на Саздо  имал два сина Борче и Стеван.
-Борче,син на Цане ,оженет со Љуба имале еден син Трајан и ќерка Бона.

БОРЧЕ КИМОВСКИ

Трајан,син на Борче  има  син Цане.

Бона омажена во за Благоја во Миладиновци
-Стеван,син на Цане,оженет со Санда  имале три ќерки Снеже, Нада и Виолета.

 Родот на Стеван во Илинден го продолжува ќерка му Снеже  со нејзиниот сопруг Владо  и семејството на нивниот син Јовица .
*Цветан, четвртиот син на Саздо,кој се уште не бил женет и го чувал сопственото стадо овци, бил убиен во турско време.
Вториот син на основачот на родот Кимо, Митре, имал две ќерки.
Еден род од Пурчеви е отселен во Скопје. Денес, од оваа галабија во Илинден има 11 куќи. Куќна слава им е “Св. Архангел”.

Од оваа галабија произлегуваат неколку фамилијарни презимиња и тоа: Кимовски, Саздовски и Јакимовски.

Прпремил:Драги Ангеловски врз основа на лични истражувања и прилози на усни искажувања и фотографии од Љубе Саздовски,Боро Кимовски,Теодора Кимовска,потомци на овој род.

НАПОМЕНА:Објавата е отворена за дополна за текст и слики и евентуална  корекцја.

Претходниот артикал,НА ДЕНЕШЕН ДЕН 2 ЈАНУАРИ
Следната статијаНА ДЕНЕШЕН ДЕН -3 Јануари

1 коментар

  1. Eden golem pozdrav za seto ova sto go pisuvate .Jas kako del od familijata ,,Purcevi,,imam samo imeto na baba e Ilinka od dedo mi Tripun mala ispravka a najubavite godini moi bea vo Ilinden vo folklornata sekcija.Golem pozdrav Gorde Grdelica

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука