Филип Атанасовски

0
316

ФИЛИП АТАНАСКОСКИ –МЛАД МУЗИЧКИ ТАЛЕНТ!
Живее во Мралино-Илинден ,Ученик во шесто одделение во основното училиште „Ристо Крле“ во с. Кадино,Илинден. Веќе четири години свири на гајда иако свирењето на гајда е тежок инструмент за свирење за него тоа не преставува никаков роблем.
Со гајдата се дружи секојдневно по неколку часови , а посетува часови кај, позната македонска Бајса Арифовска инструменталистка и негувателка на македонската изворна музика. За посета на на часовите кај Професорката Вајса голема помош и разбирање има од своите родители ,како и од неговото училиште.
За својот ученик Бајса Арифовска има само пофални зборови и од него очекува добри резултати и дека таа очекува дека покрај гајдата Филип ќе научи да свири и на други народни инструменти.
Филип досега настапувал на училишни манифестации во неговото училиште„Ристо Крле“-Кадино , како и на многу општински манифестации одржани во Културниот дом во Илинден.

Иако е доста млад Филип веќе учествувал на еден афирмиран фестивалот ПецеАтанасовски“во Долнени„
Инаку Филип освен гајдата, посакува да научи да свири и на некој друг дувачки инструмент и наскоро дека ќе стане дел од некој музички бенд.
Кога ќе порасне желба му е да биде професор по музичко образование.
Филип со особено задоволство ги слуша како свират и од нив учи од нашите афирмирани музичари Драган Полизовски,Вајса Арифовска,Стојанче Костовски и други.
Иако доста млад Филип со успех изведува многу песни и ора на мојата гајда, а меѓу нив се и: „Јанино“, „Гајдарско“,„Циганчица“, „Што имала касмет Стамена“, „Кога тргнав, Цвето“, „Играле девојчиња“ и многу други.
Покрај Филип од неговото семејство, и сестричката Сара е музикална, таа има 8 години и сака да научи да свири на виолина.
Наделба Илинден на Филип му посакува успешна музичка кариера!

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука