Народни верувања поврзани со КРСТОВДЕН

0
106

НАРОДНИ ВЕРУВАЊА ПОВРЗАНИ СО КРСТОВДЕН

Едно од најважните верувања за овој празник е врзано со претскажувањето на времето:
– Ако на Крстовден е облачно и дождливо, зимата ќе биде богата со снег, а ако е суво, наредната година ќе биде сушна.
– Ако до Крстовден не си заминат ластовичките, нема да има јака зима.
– Тивок дожд на Крстовден претстажува блага зима.
– Грмотевици на Крстовден претскажуваат плодна година.
– Псоле топлиот и сув септември претстои ладен и дождлив октомври.
– Септемвриски дожд – злато на нивите, отров на лозјата.
– Што не „зготви’ август, ќе “зготви’ септември.
– Каков септември, таков и март.
– Ако крстовден е облачен, зимата ќе биде богата со снег.

-Ако денот е ведар ќе има сувомразица.

Претходниот артикал,Богдан најмалиот фармер од нашата средина
Следната статијаШеф -Бобан Симоновски

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука