СЛАВСКИ КОЛАЧ

0
145

Со Петковден за почнуваат куќните -домашните слави,на трпезата по тој повод овир работи се неопходни да бидат на трпезта Колачот-Лебчето,Свеќа,Пченица житото и вино.

Колачот, една врста на леб кој традиционално и посебно се подготвува по повод куќните слави посветени на одреден светец.

Секоја домаќинка на куќата која слави меси и посебно го „шара“ со разни шари и истиот е накитен со крст на средината ,со пилиња , земјоделски плодови ,со цел да има бериќет и благосостојба во куќата.

Свештеното лице го чати-осветува колачот и со член од семејството го крши претходно засечувајќи го со крст, каде со вино го посипува вкрстувањето на засекот.

Виното ја преставува Исусовата крв,а колачот Исусовото тело.

Пожелно е секој член од семејството и секој гост да проба од колачот ,за здравје и почит кон светецот,куќата и домаќините.

Се смета дека и најлошо испечен или подготвен домашен славски колач подобар е од купечкиот.

Во постаро време секоја домаќинка поседувала дрвен жиг со испишани букви ИС НИ КА, што значи Исус Христос ,победува и истиот се втиснувал во колачот.

Претходниот артикал,МЕСНОСТ –„СВЕТЕЦ“во ТЕКИЈА
Следната статијаНА ДЕНЕШЕН ДЕН-19 Декември

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука