26.8 C
Skopje
недела, јули 3, 2022
Место за реклама
САТРА
дома Историјат Страница 2

Историјат

Селата од овој регион како и останатите села од поширокото подрачје на Скопје ја делеле истата историска судбина низ времето како и останатиот дел од Македонија .Низ времето имало многу преселби од едно на друго место ,поради разни непогоди војни,болести и друго.Во подоцнежниот период за време на турско како беговски чивчии се преселувале онаму кај што одел бегот.Националната и вреската структура се менувале сходно на тоа кој владее со населението .Реќиси сите населени места ги имаат променето првобитните живеалишта.И денеска можат да се сретнат разни предмети од домаќинствата или други знаци кои укажуваат дека некогаш тука се одвивал живот.Во понатамошниот текс пласираме кус историски осврт за секое населено место.

Паралелка при ООУ Г.Делчев во 70-те

0
Оваа паралелка е од ООУ Гоце Делчев фотографирани се некади при крај на 70 години од минатиот век.

Учителката Лиле со своето одделение

0
ОО У„ Гоце Делчев“-населба Илинден,учителката Лиле со своето одделение

8-оделенци од Браќа Миладиновци-1962г.

0
Фотографија од екскурзијата низ Југославија на 8 оделенците од ООУ Браќа Миладиновци-Миладиновци , предводени од Директорот на училиштето Драган Стојчевски,по завршување на завршната учебна година во 1962 година

Матуранти при СОСУ,2017-2021

0
Фотографија од матурантите при средното општинско стручно училиште Илинден

100 години МАРИНО-краток историјат

0
По повод 100 години од формирањето на Марино-историјат *Досегашни имиња на Марино се Мариино Село, Село Марино Село, Село Марино , денес само Марино,спаѓа во населени места со комбиниран статус од урбани и рурални обележја...

Предновогодишна фотографија-од 90-те години.

0
ООУ Гоце Делчев -населба Илинден,предновогодишна фотографија на која се наставничката Драгица Ѓорѓиевска со своето одделение ,нормално со пакетчињата што ги „донел“ дедо Мраз

Фамилијарен Род, АТАНАСОВИ-ЉУБОТЕНЦИ-ИЛИНДЕН

0
Прв доселеници од овој род, кој во 1919 година се доселил од с. Љуботен во Илинден, бил Нешо со децата Атанас ,Никола и Петра. *Атанас,првиот син на Нешо ,имал три деца Спиро, Миле и Трајанка.-Спиро,син...

ЈАНЕВЦИ-СОПИШТАНИ-Илинден

0
Ажурирана претходна објава.Од овој род прв се доселил Коце и неговите синови: Тонче,Ангелко, Ѓоре, .а со нив дошол и Трајан (нивни деленик, останат сирак), во Илинден се доселиле во 1947 година од скопското село...

Наставничката Горица Кржоска со своето одд.

0
ООУ Гоце Делчев,населба Илинден, предновогодишна фотографија ,само направена пред 23-24 години. Фотографија на Боце Ангеловски

Наставничката Борка со своето одд.

0
ООУ Гоце Делчев ,населба Илинден , на фотографијата наставничката Борка со своето одделение 8-б во 1981 година .За одбележување е тоа што се гледа и од фотографијата дека учениците во тој период беа униформирани...
- Advertisement -
Фреш Фарм

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ